Wednesday, May 15, 2024
HomeРегионДупницаБарикадите се заменят с автошествие в Дупница!

Барикадите се заменят с автошествие в Дупница!

  • Ковид промени плана за масов протест и струпване на хора

  • Организаторът Асен Кирилов: Държавата трябва да омекоти удара от ценовия шок, иначе ще ни помете глад

    Протестно автошествие вместо протест против драстичното увеличение на цените ще се проведе в Дупница в събота (9 октомври). Часът и мястото на тръгване не се променят – 16,00 часа, сборен пункт Дунишките барикади – паркингът на магазин „Техомаркет”. Маршрутът е: „Техомаркет” – Горна махала, кръговото на ОМВ, гл. път Е-79, Локомотивно депо, ул. „Свети Иван Рилски”, център, ул. „Патриарх Евтимий, жк „Бистрица” – „Техомаркет”. Протестиращите може да поставят плакати с искания на автомобила си и да използват знамена. Организаторите умоляват включилите се в шествието да са дисциплинирани при придвижването и да спазват закона при такъв вид действия.
    „След като обявих, че организирам протест, много хора ми се обадиха, че искат да се включат, но се притесняват заради епидемията. Имат основания за притеснение, а освен това в събота се очаква да завали дъжд. Затова протестът се трансформира в автошествие”, каза организаторът Асен Кирилов. Досега готовност да участват в шествието са изразили 10-ина собственици на автомобили.
    „Най-вече поскъпването на природния газ с 36% ме амбицира да организирам протеста. То се отразява на крайния потребител. С увеличението на цената на природния газ поскъпва всичко по веригата – хранителни стоки, ел. енергия, транспорт и т.н. На газ са пекарни, оттам поскъпва хлябът. Ако едно нещо преди е струвало 5 лева, сега вече е 6-7. Увеличиха се цените на нефта, на лекарствата, на фона на ковид кризата. Като се завърти голямото колело, малкото прави най-много обороти. Хората, които знаят за протеста, ми казват, че са „за”. Споделят, че изнемогват. А тепърва ще се усети поскъпването – най-вече през декември, януари, при плащането на сметките за ток и всичко останало.
    Поскъпването е в цяла Европа, но при нас то се усеща много по-силно заради ниските пенсии и заплати. Затова държавата трябва да предприеме мерки. Положението ще бъде трагично, ако държавата не омекоти удара. Не само ковид ще ни помете. И глад ще ни помете”, коментира Кирилов. Той е категоричен, че протестът е чисто човешки и в него няма никаква политика.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular