Monday, May 20, 2024
HomeРегионБобов долБездействието при управлението на отпадъци превръща страната ни в планина от отпадък

Бездействието при управлението на отпадъци превръща страната ни в планина от отпадък

В България ежедневно се отделят огромни количества отпадъци, което на годишна база прави ситуацията притеснителна, тъй като липсва съществена политика в областта на управлението на отпадъците. Освен това през годините много от проектите за оползотворяване на отпадъци за били спирани по различни причини, най-често заради оплаквания от екологични НПО.

Експерти предупреждават, че ако не се вземат мерки страната ни може да се превърне в планина от отпадък. За съжаление този проблем засяга всеки един от нас.

Обезпокоително е, че въпреки гръмките си изказвания еколозите не обръщат внимание на факта, че тонове отпадъци се депонират на открити сметища, при което във въздуха се изпаряват големи количества вредни прахови частици, които водят до замърсяване, а белите ни дробове стават приемник на всички вредни химически изпарения.

За съжаление не се работи и по развитие на възможностите за рециклиране. От страна на гражданите липсва интерес да предават отпадъците на вторични суровини. Очевидно никой не иска да инвестира в мощности за преработка.

Страната ни е в омагьосан кръг и не предприема никакви стъпки да изпълни задължението си към ЕС за намаляване на количествата депонирани отпадъци.

Какво правят развитите страни, за да решат проблема с депонирането?

Едно от най-разпространените решения е производство на енергия от част от отпадъците, сепарирани и обработени по определен начин, под името РДФ. Експерти обясняват, че РДФ се произвежда основно от горими фракции от биоразградими отпадъци. Голяма част от съставните му елементи са хартия и дървесина, които са възобновяеми източници на енергия и изгарянето им не създава екологични проблеми. Чрез термична обработка е възможно да се произвежда енергия. Основните предимства при този вид оползотворяване е, че обемът на отпадъците се намалява повече от 10 пъти и то при температури между 800 и 1200 градуса, които водят до премахване на повечето вредни вещества. Задължително към инсталациите функционират и допълнителни съоръжения и филтри за очистване на вредните газове.

Според много експерти внедряването на РДФ в производството на енергия е не само решение на проблема с депонирането, а и огромна стъпка към подобряване на екологията на българските ТЕЦ.

Ще дишаме ли по-чист въздух? Решението трябва да бъде взето от политиците. Налага се сериозна държавна подкрепа за целенасочени инвестиции във внедряването на технологиите за обработка на отпадъци и в последствие тяхното повторно използване или оползотворяване.

RELATED ARTICLES

Most Popular