Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупницаБез двама основни футболисти Марек загуби от Спартак във Варна

Без двама основни футболисти Марек загуби от Спартак във Варна

Ташко СУЛЬОТОВ
На стадион „Спартак” в град Варна се игра мачът от VІІ кръг за първенството на Втора професионална лига между местния едноименен футболен тим и Марек (Дупница).
Отборът на домакините победи с 4:0, като за успеха им точни бяха Виктор Митев в началото на срещата и Ахмед Ахмедов, Ивей Ромееш и Хидает Хюсеин след почивката. Отборът на Спартак бе воден от директора на ДЮШ на клуба Васил Петров, който записа повторен дебют като наставник на „соколите”.
Домакините започнаха агресивно и откриха резултата в 3-тата минута. Очакваше се центриране от страна на капитана на варненци Виктор Митев, но изненадващо той с левия крак от дъгата на големия пеналт прати топката в долния ляв ъгъл на вратата на гостите за 1:0.

В 21-вата минута след корнер Ангел Грънчов насочи остро топката с глава, тя тупна на земята, но премина встрани покрай гредата на Константин Костадинов.
В 37-ата минута вратарят на “соколите” Георги Георгиев първо изби топката, а след това отново се намеси добре след удар на Даниел Гогов.
В ответната атака последва корнер за Спартак. След центрирането Грънчов отклони топката с глава и Румен Руменов я насочи от воле към вратата, но стражът на дупничани Константин Костадинов изби. За отбелязване е, че отборът на Марек даде всичко от себе си и при по-точна стрелба на Даниел Гогов, Милен Иванов и Георги Божилов можеше да се достигне до друг развой на резултата на мача. Невероятен усет и чувство за планиране показа вратаря на домакините Георги Георгиев след насочената топка от страна на Даниел Гогов – той се разпъна докрай и не допусна топката в мрежата.
На почивката наставникът на Марек Танчо Калпаков подмени контузения Александър Башлиев с Радослав Михалков.
През второто полувреме футболистите от Спартак продължиха да доминират и в 57-ма минута вкара втори гол. Тогава Даниел Начев насочи топката към устремилия се Велислав Боев, който я подаде на Ахмед Ахмедов и той от движение обстрелва директно вратата на гостите, стражът Костадинов изби, но в добавка с глава Ахмедов не сгреши за 2:0.

В 79-ата минута Александър Цветков изведе Ахмедов срещу вратаря на гостите Константин Костадинов, централният нападател на Спартак подаде надясно към Ивей Ромееш и той изпрати топката в мрежата за 3:0. При това положение футболистите на гостите очакваха маркиране на засада, но арбитърът Петър Кузев не бе видял флаг на асистента си и се стигна до попадението.
В 88-ата минута влезлият Мехмед Сабри нахлу сам срещу вратаря на Марек, но не успя да го преодолее.
В 4-тата минута от добавеното време в Хидает Хюсеин се оказа най-съобразителен и направи резултата 4:0.
Това бе най-убедителната победа до момента през сезона за Спартак, който вече е втори в класирането с 13 точки.

В този мач отборът на Марек игра без наказаните титулярни нападатели Николай Ганчев и Веселин Любомиров. Преди мача централният нападател Андон Гущеров получи болки в ахилеса и въпреки желанието му да влезе на терена, наставникът Танчо Калпаков бе категоричен и реши да го запази. На всичко отгоре неприятна контузия получи и друг основен състезател -Александър Башлиев, който бе заменен принудително от Радослав Михалков. Като се има предвид и неочакваното напускане на титулярния централен защитник Румен Сандев, който и да е старши треньор на Марек, няма как отборът му да бъде равностоен при тази ситуация в среща с устремил се към първото място тим какъвто е този на Спартак (Варна).

Наставникът на Спартак Васил Петров изрази задоволство от играта и победата над Марек, която идва пред 105-ия рожден ден на “соколите”, сподели:
„Радваме се, че победихме, при това категорично, като създадохме много положения. Мисля, че при момчетата се върна увереността и настроението в играта, нещо на което акцентирахме в последните дни.
Искахме да свалим напрежението, да не се говори само за резултати. Много е важно преди всичко да има спокойствие, да се следват принципите. Момчетата са натренирани, смятам, че е направена добра подготовка от Валентин Илиев и само трябваше да следваме каквото е заложено през седмицата. От нас се искаше да се вдигнем, да натиснем противника и да си свършим работата. Смятам, че го направихме“.

Шефът на фенклуба на Марек Веселин Дангов, който изгледа мача на живо във Варна, сподели: „Срещата започна с натиск на домакините, но това трая около 20 минути. Може би ранният гол се отрази негативно на нашите момчета. През първата част на срещата имахме шанс за отбелязване на гол на три пъти, но Дани Гогов, Милен Иванов и Георги Божилов не успяха да го направят отблизо срещу вратаря на домакините. Освен отсъствието на Ганчев и Любомиров и неочаквано напусналия Румен Сандев, Башлиев също се контузи. Преди мача пък Андон Гущеров заради болки в ахилеса също отпадна от групата. При това положение отсъствието на петима основни футболисти на отбор като Марек със скромна селекция не може да не се отрази чувствително. Възхитен съм от поведението на зрителите на Спартак (Варна), които с невероятното си поведение без псувни и обиди по нашите футболисти ни поздравиха с думите, че сме първия гостуващ отбор, който е играл открит футбол 90 минути. Около 10-тина фена от Дупница подкрепихме отбора в този мач, между които и ние с Емил Димитров – един заслужил човек за нашия град и клуб. Вече мислим за следващия мач, който ще се играе на стадион „Бончук” на 1 септември, петък, от 17 часа срещу дублиращия отбор на Лудогорец (Разград).

Снимки – ФК Спартак Варна

RELATED ARTICLES

Most Popular