Monday, May 20, 2024
HomeРегионРилаБиблиотекарка от Рила съживи стари книги пред 200 казанлъшки деца

Библиотекарка от Рила съживи стари книги пред 200 казанлъшки деца

Няма да се дадем на изкуствения интелект, убедена е Соня Първанова

Интересни техники за превръщане на изхабени книги в произведения на изкуството показаха пред казанлъшки ученици от НЧ „Христо Ботев 1898“ в град Рила.

Над 200 деца от Казанлък се запознаха с техниките „оримото“ и „киримото“.

Нов живот на старите книги вдъхнаха учениците от вторите класове на ОУ “Мати Болгария” с преподаватели  Теменужка Иванова, Мария Белчева,  Ангелина Христова и Даниела Тодорова. Първите си успешни творби с тази техника направиха и учениците от ПГ “Иван Хаджиенов” с преподаватели  Йовка Чорбаджийска, Ани Тотева, Нина Колева и  Красимира Чорбаджийска. Децата от школа по изобразително изкуство “Синьо” към НЧ “Искра-1860” с преподавател Мариела Попова също твориха с техниката “Оримото”.

Представянето, което се състоя в Общинската библиотека „Искра“, е част от проекта „ArsinLibro – изкуство в книга – от планината Рила през полето до морето“ на Народно читалище „Христо Ботев 1898“ в град Рила, реализиран със съдействието на Национален фонд „Култура“ . Във фоайето на библиотеката беше показана и изложба на произведения, създадени с тези техники.

Настоящият проект е продължение на първия, който читалището осъществи – „Наслада за очите и душата, нов живот за отчислените книги с техниката „оримото“, разказа Соня Първанова, библиотекар в читалището в Рила. Представянето на проекта започна от Рилския манастир и ще мине през различни населени места, докато достигне до Черноморието. Проектът представлява превръщане на отчислени от фонда на библиотеката книги в произведения на изкуството, за което използваме две техники – „оримото“ и „киримото“. Те са създадени от немския компютърен специалист Доминик Майснер. „На малките и големи читатели на библиотеката в Казанлък представяме техниката, както и една изложба. Произведенията в нея изобразяват както различни наши герои като Васил Левски и Христо Ботев, така и на много по-лесни форми като таралежчета, букети и сърца“, обясни тя и изрази мнение, че това може да бъде един чудесен подарък и книгата да заживее нов живот.

„Техниката оримото идва от „ори“ – сгъвам и „мото“ – книга и представлява сгъване на листата и образуването на различни форми. „Киримото“ идва от „кири“ – режа и става с рязане, а двете техники могат да бъдат комбинирани“, посочи още Соня Първанова. Тя припомни, че по първия проект екипът е направил обучения в Кюстендил и Благоевград. „Обучени бяха над 40 библиотекари, защото смятахме, че тази техника ще бъде приета от специалистите, тъй като в библиотеките има много отчислени книги, а отивайки за вторични суровини, те губят своята стойност“, посочи тя. Устремено вървим натам, че технологиите изместват книгата и човешкия труд, говори се изкуствения интелект, който в един момент ще замени професията на библиотекаря, коментира още Първанова. „Аз съм позитивен човек и вярвам, че това няма да се случи“, каза тя.

Председателят на читалищното настоятелство Дафина Гърчева подчерта, че културният институт се занимава с всякакви видове дейности и е лицето на град Рила. „Щастлива съм, че работят отговорни служители, а в лицето на Соня Първанова видях човек, който има желание да работи с деца и възрастни. Тя вече спечели два проекта, които са от голямо значение за града ни“, каза тя и допълни, че това е първият подобен проект в страната и затова е толкова актуален и интересен.

Представянето на изложбата и на техниките в Казанлък е първото такова събитие в Централна България.

RELATED ARTICLES

Most Popular