Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниБългарияБивша столична съдийка е арестувана за изпиране на 1.4 млн. евро

Бивша столична съдийка е арестувана за изпиране на 1.4 млн. евро

Бившата съдийка от Софийския градски съд (СГС) Мария Иванова е арестувана и обвинена в пране на 1.41 млн. евро. Предстои Софийският градски съд да реши дали тя да бъде оставена в ареста за постоянно, каквото е искането на прокуратурата.

Държавното обвинение съобщи за ареста на Мария И. още в понеделник, но не уточни, че става дума за бивш високопоставен магистрат.

Заедно с бившата съдийска в ареста е и Владимир Б., който е гражданин на Израел. Става дума за операции със средства, придобити чрез измама в Белгия и Франция.

Мария Иванова е обвинена за това, че в периода от март 2017 г. до юни 2018 г., е извършила незаконните финансови операции в София. Това е ставало в съучастие с израелеца.

“Мария Иванова и Владимир Б. са регистрирали множество търговски дружества в София, по чиито сметки да постъпват парични средства трансфери от чужбина, без да са налице реално извършени търговски сделки. Двамата са знаели, че парите, които пристигат, са придобити чрез измами, извършени в чужбина”, съобщава прокуратурата.

През март тази година Върховният административен съд окончателно потвърди уволнението от системата на Мария Иванова. Делата за уволнението ѝ продължиха седем години. Те започнаха заради наложените възбрана и запор на движимо и недвижимо имущество на

“Медийна група България – холдинг” – бившият собственик на вестниците “Труд” и “24 часа”.

С решението си Мария Иванова осигури възможност за австрийската компания “БГ Приватинвест” да назначи особен представител в издателската фирма, чрез което се намеси в управлението на дружеството. Решението на Иванова бе отменено от горната инстанция, а по-късно съдийката загуби работата си.

RELATED ARTICLES

Most Popular