Monday, May 20, 2024
HomeРегионСамоковБивше училище в Ковачевци става дом за възрастни хора

Бивше училище в Ковачевци става дом за възрастни хора

Две от социалните заведения в Самоковско се сдобиват с фотоволтаици

Община Самоков кандидатства по проект, финансиран по Плана за възстановяване и устойчивост за реформиране на домовете за възрастни хора в гр. Самоков и с. Ковачевци.

Изготвените проекти са съобразени със Закона за социалните услуги, съгласно който всички домове за стари хора следва да се реформират в съответствие със стандартите за качество на резидентната грижа за възрастни хора в надтрудоспособна възраст, като целта е всички съществуващи домове да се приведат в пълно съответствие с изискванията на стандартите и критериите за качество на услугата. Разработката за съществуващите домове в Самоков и Ковачевци предвижда ремонт на стаите и оборудване, както и осигуряване на достъпна среда на хора с увреждания.

Проектът на дома в с. Ковачевци включва разширяване на съществуващия, като за целта ще се използва старата сграда на бившето училище. Идеята е да се изгради нова и модерна социална услуга, която създава подходящи условия за живот  и подкрепа на потребителите. Ще бъдат обособени спални помещения, помещения, където ще могат да се осъществяват социални контакти, различни видове развлечения и занимания, съгласно изискванията. По този начин ще се осигурят достойни старини, с осигурена грижа и добри условия на живот.

Дворът на училището ще бъде превърнат в минипарк, където обитателите на дома ще могат да се разхождат и отдъхват на открито. Самата сграда на бившето училище ще бъде основно ремонтирана, с поставяне на изолация на фасадата и покрива, подмяна на дограмата, интериорен ремонт, подходящо обзавеждане и др. Ще се осигури и достъпна среда.

На старата сграда на Дом стари хора в село Ковачевци през тази година по Норвежкия финансов механизъм ще бъде направен ремонт за внедряване на мерки за енергийна ефективност с подмяна на дограмите и изолация на покрива и фасадата.

В проектите и за двата дома за възрастни хора се предвижда поставяне на фотоволтаици, чрез които ще се реализира икономия в разходите за електроенергия.

RELATED ARTICLES

Most Popular