Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионДупницаБитият Даниел Креди от Дупница: Такива хора петнят имената на честните полицаи,...

Битият Даниел Креди от Дупница: Такива хора петнят имената на честните полицаи, злоупотребяват с привилегиите си

Когато го откарахме в болница, направо го оставиха в реанимация, разказва майката на потърпевшия Таня Креди

Ден след като известният адвокат Петър Николов даде гласност на случай за полицейско насилие в Дупница, потърпевшият Даниел Креди и неговата майка Таня заявиха, че ще се борят за справедливост докрай в България и Страсбург.

„Моят адвокат даде гласност на случката. Първоначално решихме да си потърсим правата по легален начин. Впоследствие видяхме, че делото не стига до никъде и се изкарва така, че в случай, в който аз съм жертва на побой, излиза че съм виновен”, разказа Даниел Креди в ефира на bTV.

Той добави, че въпросната вечер се е прибирал с такси. “Гледах си в телефона и влязох по инерция в съседния вход. Опитвам се да отключа вратата, но отваря друг човек, а аз започвам да му се извинявам. Разбирам, че всеки човек би се изплашил в подобна ситуация, напълно го разбирам, но той видимо бе употребил алкохол, не пожела да послуша думите ми и започна да се разправя с мен. Впоследствие, жена му подава сигнал в полицията. Аз очаквах  полицаите да ме попитат защо се е стигнало до подобни словесни саморазправи, но те

директно започнаха да ме налагат.

Единият ми налетя с шут в главата и с ругатни”, разказа пред камерата потърпевшият.

Креди обясни, че в полицията е бил задържан и отведен в една стаичка, където побоят е продължил, а той е бил завързан за стол. „Впоследствие бях задържан, първоначално трябваше да бъда задържан за 24 часа, но на сутринта един от служителите, който постъпваше на смяна ме разпозна и ме пусна веднага”, споделя Креди. Той уточнява, че в момента на пристигане на място полицаите са били четирима. ”Бяха четирима служители на реда и четиримата равностойно ми нанесоха удари. Всички до един бяха с агресивно поведение. Разбирам скептичността на хората и това, че всеки би казал: „Не биха го били ей така без абсолютно никаква причина”, но аз не мисля, че това е начинът по който органите на реда могат да овладяват нещата”, смята потърпевшият.

Майката на пострадалия Таня Креди разказа как е посрещнала сина си на следващия ден. „Той се прибра на сутринта и като отворих вратата беше в това състояние, в което е на снимките. Дойде си много червен, имаше и температура”, споделя жената. Тя уточнява, че

момчето е със сърдечна операция

и се наложило да влезе в реанимация. „Когато го откарахме в болница, те направо го оставиха в реанимация. Той беше и със счупени ребра и тежко състояние”.

Според Даниел Креди има съседи, които са били свидетели на случката. „Те до последно кълняха, че ще свидетелстват и намират ситуацията за безобразна, но накрая се отказаха”. Той си обяснява поведението им със страх. „Доста хора ги е страх от полицията. Към полицията трябва да има уважение. В никакъв случай не искам да акцентирам и да ги поставям под общ знаменател, не искам цялата полиция да бъде мразена, това са хора, които се борят за сигурността, но има хора които злоупотребяват с привилегиите си”.

Даниел Креди разказва, че в злополучната вечер през юли 2021 год. е опитал да обясни, но никой не го е чул и не е проверил това, което разказва. „Споменах дори името на майка ми и баща ми, които са със специфични имена, защото имаме чуждестранни корени, но никой не ми повярва. Дори съпругата на съответния съсед заяви, че тя познава моите родители и че те имат момиченце. Обясних, че това е сестра ми, но те продължаваха да не ми вярват и да казват, че лъжа. Целите тези опити бяха съпътствани от удари от страна на полицаите”, уточни потърпевшият.

По негови думи и четиримата полицаи все още са на постовете си. ”Патрулират из града. Аз

често ги засичам по центъра

и навсякъде. В момента нито ме спират, нито ме закачат, но има погледи, дори някой път насмешки”, твърди Даниел Креди.

Въпреки познанствата си с полицейски служители майката Таня Креди сподели, че няма друга информация по случая. „Аз ги разбирам, това са им колеги и това е нормално, работят с тях всеки ден. Но аз си мисля, че хора като тези дето въобще не са проверили за какво става въпрос и започват направо да бият нямат място в полицията”, коментира жената.

Тя няма обяснение от какво е била провокирана агресията към нейния син, както е написано в постановлението. „Те са го помислили за крадец. Така им е било представено. Те са отишли нахъсани, обадил им се е все пак колега”. Майката отрича Даниел да се е държал неадекватно и агресивно. „Те като ми казаха, че се е държал неадекватно, ги попитах кое е било неадекватно, а те ми отговориха, че повтарял едно и също – че живеел тук. Той си е казвал истината, но никой не му е повярвал”, разказа Таня Креди. Тя е категорична, че семейството ще се бори до последно. „Не мога да го оставя!”, са думите на майката.

Даниел Креди също заяви, че ще се бори докрай в търсене на справедливост. „Всеки трябва да си търси правата. Не мисля, че хаос се решава по този начин, чрез агресия и чрез насилие. Както казах, не поставям цялата полиция под общ знаменател. Това е институция, която изключително много уважавам, но има лица, които злоупотребяват с привилегиите и трябва да бъдат наказани.”, смята Креди. Той възнамерява да заведе дело, но ако не получи правосъдие в България ще потърси правата си и в Страсбург. „Според мен такива хора петнят имената на честните полицаи”.

Припомняме, че от пресцентъра на ОДМВР потвърдиха, че

случаят е отпреди повече от 2 години.

Тогава е внесен сигнал за полицейско насилие. Извършена е проверка от Дирекция вътрешна сигурност. Резултатите от проверката са предадени на прокуратурата, като от там е прекратено производството по случая, с мотивите, че липсват достатъчно доказателства и свидетелски показания.

Случаят стана известен след пост във фейсбук на адвокат Петър Николов, който е защитник на Даниел Креди. Шокиращата информация за часове обиколи медийното пространство. В поста си адвоката алармира за полицейски произвол и прикриване на отговорните.

„Това е Даниел. Ако се питате какво му има. И той като момчето от Плевен е срещнал без да иска четирима не плевенски, а дупнишки полицаи. И не цивилни, а униформени. Дошли на място по сигнал на техен колега при съседска свада. Още щом виждат Даниел полицаите започват да го бият където сварят. Без въпроси. При опит да обясни, че живее в съседния блок те го наричат лъжец. След побоя Даниел е откаран в този вид в болница. Дежурният лекар записва, че на Даниел му няма нищо и може да лежи в ареста. Боят в ареста продължава цяла нощ на смени, а Даниел моли полицаите да спрат, защото има сърдечна операция. Те му се изсмиват и казват, че ще го копат. На сутринта Даниел е пуснат от ареста в това състояние и веднага постъпва в болницата. На Даниел не е повдигнато каквото и да е било обвинение. На сутринта един полицай го разпознава, че наистина живее в съседния блок. Даниел подава жалба в Прокуратурата. Образуват досъдебно производство. На никой не му се разследва. Полицаите са колеги, “наши момчета”. Следователката води “разследването” с мъка. Едвам едвам. Гледам празния и поглед. И тя е “осъдила” Даниел. Така са й казали. Задава формални въпроси. Всички имат алиби. Вътрешна сигурност преписва от делото за не вината на полицаите (къде остана тайната на следствието). Казват Даниел така си дошъл набит отнякъде. Искам отвод на следователя и прокурора. Със зъби и нокти се борят да не го дадат. Камерите в районното случайно не пазят записа, защото паметта на компютъра била малка.

Никой нищо не е видял

и не помни. Даниел и родителите му са сами срещу всички. Искат справедливост. Искат да знаят защо е била необходима тази жестокост над детето им. То не е осъждано, няма криминални прояви, но не е познат в града, защото от дълги години е живеел в София, където работил като АйТи. Това е Даниел, нормално момче, което се е набило само, а (половите) органи на реда продължават да стискат делото и да го мачкат. Но аз повече няма да ги чакам и ще съдя МВР. Тези хора дори не се извиниха. Съветвам така да постъпи и плевенският баща, ако полицаите са били на служба в този момент. Отсега се вижда, че версиите вече се градят и полицаите ще излязат невинни”, пише Петър Николов.

Фамилия Креди е добре известна в Дупница. Семейството има собствен бизнес, свързан с изработка на железни конструкции и изделия от метал. Повечето от тях са истински произведения на изкуството и радват погледите на стотици клиенти. Никой в града недоумява как се стигнало до подобен тежък случай и как той е останал потулен в продължение на толкова време.

 

Адвокат Петър Николов: Дупнишки полицаи пребиха момче и му се заканили, че ще го копат!

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Скоро и аз ще уведомя Вяра и други медии за пристрастие на полицията и прокуратурата за подобен случаи за побои и заплахи за убийство.

Comments are closed.

Most Popular