Sunday, June 2, 2024
HomeРегионБлагоевградБлагоевград отбеляза 169 години от рождението на Георги Измирлиев

Благоевград отбеляза 169 години от рождението на Георги Измирлиев

С полагане на венци и цветя благоевградската общественост отбеляза 169 години от рождението на Георги Измирлиев. Ритуалът се състоя пред бюст-паметника на революционера на площад „Георги Измирлиев” в Благоевград.
С кратко слово Атанаска Ковачева, главен експерт направление ,,Култура“ към община Благоевград, припомни за живота и делото на българския революционер. На церемонията присъстваха кметът на община Благоевград инж. Румен Томов, председателят на Общински съвет Благоевград Андон Тодоров и др. Представители на институции, политически партии, общински съветници също положиха цветя пред паметника на Георги Измирлиев в знак на почит и признателност към делото му.

Георги Димитров Измирлиев, известен като Македончето, е български революционер и общественик. Георги Измирлиев е роден на 21 април през 1851 г. в Горна Джумая в семейството на Димитър Измирлиев и Тона Икономова. В родния дом той получава първите си уроци по човешка справедливост, учи се на родолюбие и патриотизъм. Така постепенно той формира в себе си неистов стремеж за свобода на Отечеството. Георги Измирлиев се включва в подготовката на Априлското въстание като помощник-апостол на Търновския революционен окръг . На 28 май 1876 година, поради предателство Георги Измирлиев е арестуван и хвърлен в Търновския затвор.
Думите, изречени от революционера пред бесилото са: „Колко сладко е да се умре за свободата на Отечеството”.

RELATED ARTICLES

Most Popular