Sunday, May 19, 2024
HomeРегионКюстендилДигитална разходка из историята на Кюстендил и неговия регион предлага Регионалният исторически...

Дигитална разходка из историята на Кюстендил и неговия регион предлага Регионалният исторически музей в Кюстендил

Дигитална разходка из историята на Кюстендил и неговия регион, предлагайки онлайн срещи с музейните пространства и с интересни експонати от различни епохи, предлага Регионалният исторически музей в Кюстендил. “Във време на извънредно положение, когато физическият контакт на музея с неговата публика е ограничен, ще се възползваме повече от социалните мрежи, за да запазим близостта си с нашата аудитория”, казаха от музея. В последователни постове в продължение на няколко дни, музеят пресъздава своята археологическата експозиция.
Представените материали и техният широк хронологически диапазон дават информация за културно-историческото развитие на района, от VII-VI хил.пр.Хр. до XVII в.
Във виртуалната експозиция са представени първите неолитни селища по бреговете на горното течение на река Струма и нейните притоци. Сред експонатите от фонд “Праистория” са оръдия на труда, изработени от камък, кремък, кост, рог, глина и мед. Голяма част от находките от проучени обекти в региона са истински произведения на керамичното изкуство. Сред колекцията от керамични изделия са и най-ранните, сред които е уникалния модел на пещ, имащ върху дъното си врязана таблица, която се интерпретира като календарна система, най-ранната позната засега в Европа.

RELATED ARTICLES

Most Popular