Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаБлизо месец след смъртта на Геле: МВР не знае как той е влязъл...

Близо месец след смъртта на Геле: МВР не знае как той е влязъл у нас

Гадаят дали Пламен Галев се намира на територията на България

Димка ли е оповестената от Демерджиев проверка на Гранична полиция и полицията в Кюстендил?

 

МВР не разполага с информация как покойният Ангел Христов е влязъл у нас. Това заяви пред БНР вътрешният министър Калин Стоянов. По думите му и до момента от системата се опитват да стигнат до информация как точно е пристигнал Христов в България.

“Аз лично това, което знам, е, че Ангел Христов е починал от инфаркт, но предстои да уточним начина, по който е влязъл в страната. Пламен Галев също е обявен за международно издирване, провеждаме оперативно-издирвателни мероприятия, с които целим да установим дали въпросното лице също не се намира на територията на България, но към момента нямаме такава информация”, посочи той.

По думите на Калин Стоянов до момента няма постъпила оперативна информация, според която да има установена връзка между убийството на Красимир Каменов-Къро и смъртта на Ангел Христов в България.

Истинска “димка” май се оказва заповедта за гръмко оповестените  проверки по случая Ангел Христов, обявени от вече бившия министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Ден след смъртта на Геле, ексминистърът заяви, че скоростно се проверява как Христов е влязъл у нас, след  като срещу него има вляза в сила присъда и следва да бъде арестуван от Гранична полиция.

Иван Демерджиев

Втората проверка бе свързана с работата на полицията в Кюстендил. Тя трябваше да  изясни защо местната структура на МВР не е придобила информация, че Христов е в дома си в кюстендилското село Ресилово.

Интересното е, че в ОДМВР-Кюстендил от самото начало нямат никаква информация да тече подобна проверка. Такава не е правена на място, но и никой не е чул това да се случва през  погледите на “Високата порта”. Според източници, близки до структурите на МВР, проверка по случая не тече и в Гранична полиция. Ако наистина имаше такива, то резултатите отдавна трябваше да бъдат публично оповестени от силовото ведомство, каквато е практиката.

Смъртта на Христов предизвика истински трус в системата на МВР, която и към днешна дата няма отговор на въпроса как Ангел Христов е влязъл в страната. Полиция и разследващи се задействаха едва след появата на медийни публикации, от които стана ясно, че издирваният с червена бюлетина от Интерпол е починал от инфаркт в собствения си дом в село Ресилово. Това наложи планираното за 04.06.23 год. опело в централния катедрален храм на Дупница да бъде отложено и да започне разследване по случая.

Ангел Христов – Геле

В отчаян опит да спаси и последното си служебно достойнство Демерджиев декларира, че направената ДНК – експертиза доказва по безспорен начин, че починалият е Ангел Христов, като изрази съмнение, че това е станало в собствения му дом. Разследването трябваше да установи още дали освен без знанието на Гранична полиция и ОДМВР-Кюстендил, Христов е влязъл жив в страната, като аутопсията опроверга догадките на ексминистъра.

Дни по-късно със сформирането на новото правителство темата  за братя Галеви се прехвърли по естествен път в ръцете на Калин Стоянов. И към днешна дата обаче е сигурно едно – близо  месец след смъртта на Геле, МВР е в пълен тупик и продължава да не разполага с информация нито как той е дошъл в страната, нито дали Пламен Галев пребивава някъде на територията на България.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular