Tuesday, May 21, 2024
HomeАктуално от днесБобошевци празнуват Трифоновден, най-новият параклис носи името на светеца

Бобошевци празнуват Трифоновден, най-новият параклис носи името на светеца

Камен ЯНЕВ

По традиция както всяка година, така и тази, млади и стари празнуват Трифон Зарезан в Бобошево. Във всяка къща зарязват лозите и се веселят в чест на големия ден.

Светецът е особено почитан в градчето, което се слави надлъж и нашир с великолепното си вино. Най-новият бобошевски параклис носи името на Свети Трифон. Намира се в покрайнините на населеното място, в местността Фильовица.

Водосвет и първа копка на строежа са направени на 30 октомври 2004 г. Завършен е през 2007 г. Представлява малка постройка с двускатен покрив и открит притвор от запад. В близост до параклиса има зидан навес с дървена покривна конструкция.

Свети Трифон е светец-лечител, който през 248 г. сл. Хр., при царуването на император Деций Траян е посечен с меч. Роден в Малоазийската провинция Фригия, гр. Апамия, той произхожда от област, прочута със своите лозя и вино. Св. Трифон се счита за покровител на лозята, лозарството и винопроизводството.

Снимки – „Бобошево – красота и корени“

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Поклон пред хората които са вложили труд и пари за този Параклис! Шапка свалям на всички които успяха да направят нещо което ще се помни занапред. Дано Бобощевци да му се радват и да го ползват! Хубаво е че има такива хора с идеи и изпълнение!

Comments are closed.

Most Popular