Friday, May 17, 2024
HomeНовиниБългарияБорисов се срещна с посланик Митрофанова: Държим да има открит диалог с...

Борисов се срещна с посланик Митрофанова: Държим да има открит диалог с Русия

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация Елеонора Митрофанова по повод началото на мандата й в София. В рамките на разговора им в Министерския съвет бяха обсъдени двустранните отношения и наличието на желание и от двете страни те да бъдат задълбочавани в дух на добронамереност и прагматичност.

Премиерът Борисов изтъкна, че България държи да има открит и взаимно изгоден диалог с Руската федерация, при който страната ни се води от националните си интереси и евроатлантически приоритети.

Българският министър-председател пожела на посланик Митрофанова успешен мандат в България и посочи сериозния потенциал за сътрудничество в сферата на икономиката и търговията.

По думите му България и Руската федерация могат да развиват успешно партньорство в редица области като например културата, туризма и селското стопанство.

“В петък прокуратурата на Република България в съответствие с нормите на международното право и двустранните задължения уведоми посолството за задържане на руската гражданка по подозрението в извършване на тежко престъпление”, обяви в интервю за “24 часа” посланикът на Русия в България Елеонора Митрофанова на въпрос дали посолството е имало някакъв контакт със задържаните по шпионския скандал, разразил се след брифинг на българската прокуратура. “Ако в това писмо става дума за жената, която според видеофайла влиза в сградата на Консулския отдел на Посолството (моля да обърнете внимание, че жената от видеото влиза именно в Консулския отдел, а не в Посолството, както беше съобщено на пресконференцията), то, по нашата информация, тя е подавала молба относно решаване на пенсионни въпроси, а след това е дошла, за да получи съответното потвърждение”, разказва още руският посланик. “Както знаете, вратите на Консулския отдел на Посолството през делничните дни и в установеното време са отворени за редовен прием както на гражданите на Русия, така и на чужденците. Тук няма нито някаква тайнственост, нито криминален момент. По такъв начин работят всички, в това число и българската дипломатическа мисия в Москва”, коментира още Митрофанова.

На въпрос дали Иван Илиев, който според твърденията на прокуратурата е бил преследван и заловен в непосредствена близост до руското посолство, е търсил контакт с хора от мисията, за да му бъде предоставено убежище, Митрофанова отговаря: “Факти и обстоятелства на задържането ми бяха съобщени късно вечерта на 18 март. Никакви молби за предоставяне на убежище в Посолството не са постъпвали”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular