Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияЦяла България вече е в червената зона

Цяла България вече е в червената зона

Новата карта на разпространението на коронавируса в страната е изцяло червена – в червената зона с над 120 нови случая на 100 000 души население за изминалите 14 дни вече е и Търговище, която единствена бе извън нея до миналата седмица. Данните са на Националния център по заразни и паразитни болести и показват картината към 21 март. Всъщност критериите за влизане в зоната с най-интензивно разпространение на заразата отдавна не прилягат на ситуацията – в страната вече има три области с над 800 нови случая на 100 000. Най-тежко е положението в Бургас, където заболеваемостта е 897 на 100 000 и вероятно вече е преминала 900. В София е 866 на 100 000, във Враца – 801. Външното ни министерство препоръча да не се пътува до Малдивите след сигнали за заразени и карантинирани на островите наши сънародници. “Ако все пак пътуването е неотложно, препоръчваме на гражданите да си направят застраховка, покриваща карантиниране и лечение в случай на COVID-19, както и да имат достатъчно средства за покриване на разходи по настаняване, храна и самолетен билет в случай на карантинирането им”, съветват от МВнР.

“Отблизо следим появата на мутации, характерни за африкански, френски, нигерийски, бразилски и други варианти, които са проблем. Засега обаче в България не са доказани такива мутации”, подчерта доц. Иванов.

Според него ясно се очертава тенденцията за по-бързо разпространение на вируса в неговия британски вариант. Не са верни твърденията, че колкото повече напредва процесът по имунизация, толкова по-бързо COVID-19 ще мутира, счита той./СЕГА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular