Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаБум на острите респираторни заболявания! Детските отделения в Югозапада на предела

Бум на острите респираторни заболявания! Детските отделения в Югозапада на предела

Грипът настъпва: Доказани проби на тип А в Дупница и Гоце Делчев

 

11-годишен бе с мозъчен оток след усложнение от коварния вирус, излекуваха го в Инфекциозно отделение на МБАЛ “Св. И.Рилски”

 

Остри респираторни заболявания, вируси и първи случаи на грип превърнаха в кошмар празничните дни за голяма част от родителите в Югозапада. Високата заболеваемост сред малчуганите препълни детските отделения и спешните кабинети  по Коледа. Всички легла в Детско отделение на общинската  болница “Св.Иван Рилски” в Дупница са заети, съобщи прокуристът на лечебното заведение Мария Жейгарова. “Онзи ден е имало известно затруднение с приема в сектора, но част от децата са насочени към Инфекциозно отделение, за да бъдат поети всички, които са се нуждаели от хоспитализация”, уточни Жейгарова. Лабораторно доказана е и първата проба на пациент с грип А. Тя е на 11-годишен пациент от Дупница, постъпил  в болницата с тежки усложнения. “Момчето  бе насочено за хоспитализация от педиатър със съмнение за мозъчен оток. Изпратена бе проба в Националния център по заразни и паразитни болести , която доказа, че детето е с грип А, а настъпилите неврологични усложнения са в следствие от грипа. За наша радост, детето се повлия добре от назначената терапия и вече е здраво”, съобщи завеждащият Инфекциозно отделение в лечебното заведение, д-р Методи Попов. Той прогнозира, че заради високата вирулетност, много скоро болните от грип ще бъдат в пъти повече. “Наред с него продължават да циркулират и другите респираторни инфекции характерни за сезона- парагрип, респираторно-синцитиален вирус, ковид, включително и ротавируси”, уточни инфекционистът.

Лабораторно доказана проба на грипен вирус, тип А има и в Гоце Делчев. Това потвърди заместник -управителят  на МБАЛ “Иван Скендеров” д-р Ангел Тонгов. “По празниците натовареността беше голяма. Има високата заболеваемост сред децата. Малките пациенти постъпват най-често с усложнения от респираторно синцитиален вирус и парагрип. Повечето настанени в болница са с бронхиолити, но имаме вече и лабораторно доказан грип. От 16 легла в отделението е свободно само 1. Хубавото е, че децата не са в тежко състояние и се повлияват бързо от лечението”, уточни педиатърът.

На предела е и отделението за лечение на деца в МБАЛ-Благоевград, съобщи управителят на лечебното заведение д-р Огнян Митев. “Почти е запълнен капацитетът, но не връщаме никого. Както навсякъде в страната, така и при нас заболеваемостта от остри респираторни заболявания и вируси е голяма. Много са децата, които имат оплаквания-висока температура, кашлица и различни усложнения. Почти всички 21 легла са заети”, коментира д-р Митев. Болницата, която прие голям брой от заболелите от ковид в Югозапада, към този момент отчита незначителни бройки за сметка на настъпващия грип. Увеличена заболеваемост отчитат и в Кюстендил, където все още нямат затруднения с приема на деца. “Има увеличена заболеваемост, повечето от хоспитализираните са с бронхиолити и други усложнения. Не сме върнали никого по празниците, но определено има много болни деца”, съобщи директорът на кюстендилската болница д-р Александър Величков.

Педиатри и инфекционисти отчитат, че към настоящия момент  има бум на заболевалеваемостта от вирусни и респираторни заболявания. До голяма степен той се дължи и мерките, които се спазваха по време на пандемията. “Заради мерките, които се налагаха спрямо Ковид 19 и другата инфекциозна заболеваемост намаля. Натрупа се много неимуннно население и сега е ред на останалите патогени да се развихрят. Нищо необичайно”, коментира завеждащият инфекциозно отделение в МБАЛ “Св.Иван Рилски”-Дупница, д-р М. Попов. Той прогнозира, че пикът на грипа предстои до няколко седмица след Нова година. “Това, което отличава грипа от ковида е, че започна остро и внезапно. Това е разликата и с другите респираторни инфекции, при които симптомите се проявават по-плавно. Въпреки това, те  трудно се различават само по клинични показатели. Доказването им  може да стане само чрез  вирусологични изследвания- имунохроматографски тестове, ELISA, Real-Time PCR методика, уточни д-р Попов.

“Грипът е заразно заболяване. Обикновено започва остро, внезапно. Някои от пациентите дори може да съобщят точната дата, час и място на заболяването. Характеризира се с висока температура, която при децата може да достигне и до 40 градуса, мускулни, ставни болки, отпадналост, хрема, суха кашлица (остър трахеит). В кърмаческа и ранна детска възраст е възможно да възникнат и фебрилни гърчове. При част от пациентите се наблюдават и повръщане, както и лека диария. Обикновено ако не настъпят усложнения самото вирусно заболяване отшумява за около седмица. Препоръчително е през това време пациентите да  бъдат вкъщи и по възможност на легло. В част от случаите могат да възникнат усложнения, като най-честите са от страна на дихателната система, но грипа може да порази всеки друг орган или система в човешкия организъм”, разказа инфекционистът. Сред усложненията,  които той изреди са първична вирусна пневмония, вторична бактериална пневмония, увреждания на нервната система като мозъчен оток, грипни енцефалопатия, вкл. енцефалит”. Специалистът съветва още при първи прояви на грипни симптоми да се търси контакт със специалист, тъй като голяма част от противогрипните препарати имат добър ефект, ако бъдат включени още в първите часове на лечението.

“За разлика от останалите респираторни инфекции за лечението на грип има няколко етиологични препарата – Amantadin, Remantadin, Oseltamivir и Zanamivir. За да имат максимален ефект обаче те трябва да се включат възможно най-рано в лечението до първите 72 часа, най-късно. Профилактиката за грип също може да се осъществява с Оseltamivir в по-ниски дози или чрез съответните ваксини, които в България са препоръчителни и силно препоръчителни за хора със сърдечни проблеми и други хронични заболявания”, съветва д-р Попов.  Усложненията от грип се лекуват в болница от педиатри, инфекционисти и пулмолози.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular