Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБуря помете Югозапада! В Сатовча отводняват къщи и офиси, градушка съсипа...

Буря помете Югозапада! В Сатовча отводняват къщи и офиси, градушка съсипа реколтата в Трънско

След силните градушки, които се изсипаха над Югозапада през последните дни, започва опис на щетите.

Порой наводни Сатовча, както и улици в град Сандански. Големината на ледените късчета е била колкото орех, каза кметът на Сатовча Арбен Мименов.  Градушката е унищожила голяма част от полските насаждения и тютюна. Щети са нансени и по инфрастуктурата, има наводнени къщи, паднали подпорни стени, запушени шахти. Пътищата са разчистени, а комисия описва щетите. Отнесен е железен мост над Малката река в село Кочан. Наводнени са приземни етажи на къщи, търговски обекти и малки цехове. Общината ще кандидатства за средства, с които да се възстановят пораженията.

Екипите не само на Общината, но и на частни фирми, са работили през нощта, за да отводняват улици и къщи.

Градушка удари и землището на Симитли и околните села. Увредени са земеделски площи и овощни дръвчета.

Силната буря нанесе материални щети по инфраструктурата в Симитли и част от селата.

Към момента всички аварийни групи са на терен и работят по отстраняване на възникналите проблеми.

Жители на община Симитли са сигнализирали на телефон 112 за наводнени мазета и приземни постройки, работи се по отводняването им, увериха от общината. Общинска администрация Симитли отправя апел към граждани да проявят разбиране и да изчакат органите на реда и аварийните групи да си свършат работата и при необходимост да им оказват съдействие!

Силна градушка удари и Кюстендил. Ледени късове с големината на лешник покриха улици и тротоари в града, образува се и ледена покривка.  Стопани от района се оплакват и от поражения върху реколтата.

Силната градушка не пожали и населени места в община Трън. Ледени късове с големината на лешник покриха улици и тротоари в село Главановци, образува се и ледена покривка. Валежът продължи около четиридесет минути.

Във фейсбук групата на Трън много стопани се оплакаха от съсипана реколта и споделиха за поражения в други населбени места: “И в Радово е същото,ужасно е! Градушка като орех. В Насалевци 2 пъти удари градушка. 20 минути с размер на орех … Колите ни са изкривени, отидоха плодове и посеви. И не само при  нас, а  целия трънски край.  Това е природата, от която никой не е застрахован. Жалко за реколтата и за трюдолюбимите хора от този край”, коменитраха трънчани. Снимки: Фейсбук група Трън

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular