Monday, May 20, 2024
HomeНовиниБългарияБългария отпразнува 144 години от Освобождението от османска власт

България отпразнува 144 години от Освобождението от османска власт

  • Освиркаха премиера Петков на Шипка, замеряха го със снежни топки

  • Церемония в София постави началото на честванията за 3 март

С викове „Оставка“ и „Предатели“ и с освирквания бяха посрещнати председателят на НС Никола Минчев и премиерът Кирил Петков от част от хората на връх Шипка, които се качиха там, за да почетат паметта на падналите за Освобождението на България.
Председателят на парламента заяви, че България днес е изправена пред нови предизвикателства.
„Скъпи сънародници, днешният свят е различен от вчерашния, днешният свят е изпълнен с рискове и опасности. На няколкостотин километра от България се води война“, посочи в изказването си Минчев, предизвиквайки викове и освиркване от страна на присъстващи на церемонията.
„Предизвикателствата пред нас са много и най-различни, но ние трябва ги преодоляваме, като оставаме верни на своите ценности и на ценностите на днешния свят“, заяви още председателят на НС.
Премиерът Петков пък бе уцелен със снежна топка. Неговото изказване също бе придружено от освиркване и викове „Оставка“.
„Скъпи сънародници, през 1878 година, 3 март, защо са се били нашите предци, защо са си дали живота опълченците на Шипка, защо са си дали живота руски воини, украински воини, финландски воини, за да бъдем свободни, да бъдем независими, да имаме България единена. Време е да кажем, че България е над всичко. Честит празник, българи!“, заяви Кирил Петков.
Още преди да дойдат официалните лица един от присъстващите хвърли знамето на Европейския съюз на земята.
На място има много полиция и жандармерия, които се опитват да не допускат провокации.
Церемонията пред Паметника на Незнайния воин в София постави официално началото на честванията. В ритуала участваха представителни формирования на Националната гвардейска част и гвардейския представителен духов оркестър. В строя бяха включени и знамената светини на Българската армия.
Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев прие почетния караул. Представителният духов оркестър изпълни националния химн при тържественото издигане на националния трибагреник, беше изпълнен и артилерийски салют от 20 залпа.
Около 12 часа пред официалния вход на президентството започна тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

Стотици изкачиха Бунарджика, където с военнен ритуал и поднасяне на цветя и венци пред паметника на цар Александър II продължи честването в Пловдив на националния празник на България.
Пловдивчани и гости на града, много от тях с малки деца, изкачиха пеша хълма, за да отдадат почит на загиналите за свободата на България.
Тази година официалното слово бе на проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак, ректор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев, която подчерта, че “свободата е универсална ценност, право, но и задължение”.
Венци пред паметника положиха кметът Здравко Димитров и областният управител Йордан Иванов, председателя на ОбС Александър Държиков, политически партии и граждани.
На хълма наред с българския трибагерник, не липсваха и руски знамена, но честването премина спокойно
По-късно на паметника на опълченците на Централни гробища бе отслужена панихидата за загиналите за свободата на България герои.

RELATED ARTICLES

Most Popular