Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБлагоевградБългарката с най-високо IQ в света вече е почетен гражданин на Благоевград

Българката с най-високо IQ в света вече е почетен гражданин на Благоевград

Даниела Симидчиева, акад. Пламен Карталов, Спас Бащенски и Кирил Войнов удостоени с отличията на тържествена сесия

Даниела Симидчиева, акад. Пламен Карталов, Спас Бащенски и Кирил Войнов са новите почетни граждани на Благоевград. Званието бе връчено в сряда вечерта на Тържествена сесия на Общински съвет, посветена на 110 години от Освобождението на Благоевград.

Почетен гражданин стана Даниела Симидчиева, която е от Благоевград. Симидчиева има 192 от 200 възможни точки на Менса, като е периода 2011-2013 г. е председател на „Менса България“, пълноправен член на „Менса Интернешънъл“ – световната организация на хора с висок коефициент на интелигентност. Почетното звание е присъдено за особени заслуги в прославянето на града. Даниела Симидчиева е и директор на програма Професионално обучение при Българската стопанска камара и участва в социалния диалог в областта на образованието и професионалното обучение.

Почетен гражданин на Благоевград вече е и създателят на Камерна опера, чието седалище е областният център, акад. Пламен Карталов. Акад. Карталов е оперен режисьор, педагог, оперен мениджър и настоящ директор на Софийската опера и балет има изключителен принос за създаването на Камерна опера Благоевград.

През 1977 г. Пламен Карталов създава Камерна опера – Благоевград, съвместно с общинското ръководство и Комитета по култура в Благоевград, с премиера на комичната опера „Слугинята господарка“ от Джовани Перголези. По негова идея сградата на Народно читалище „Никола Вапцаров“ е преобразувана и за дом на операта.

След като званието бе връчено, акад. Карталов сподели с публиката, че съграждането на културния институт е свързано с изминаване на дълъг път, който е отвел Камерна опера в Германия, Гърция, Хърватска, Словения, където е печелила награди. Той благодари и на съпругата си Валентина Широканска, с която заедно са градили това дело и която е една от първите солистки на Камерна опера.

На тържествената сесия бяха отличени със званието „Почетен гражданин на Благоевград“ Спас Бащенски и посмъртно Кирил Войнов Михайлов за принос, гражданска позиция и обществена ангажираност в развитието на града. Двамата имат големи заслуги в изпълнението на строителната програма през 1987 г., чрез която градът получава архитектурно и благоустройствено обновление.

Званията връчиха кметът на Благоевград Илко Стоянов и председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков.

RELATED ARTICLES

Most Popular