Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБлагоевградСпомена за паметника на Незнайния македонски четник припомни Радослав Тасков

Спомена за паметника на Незнайния македонски четник припомни Радослав Тасков

Спомена за паметника на Незнайния македонски четник припомни председателят на Общински съвет – Благоевград Радослав Тасков на тържествена сесия, посветена на 110 години от Освобождението на града. Всяка година на 5 октомври по традиция Тасков разказва за значима личност от историята, за която малцина знаят, допринесла за свободата ни. Тази година традицията бе „нарушена“, а разказът – посветен на паметник, издигнат в града през 1933 година. След 1944 г. той е премахнат, а следите му биват загубени, разказа Тасков пред събралите се официални лица и гости в големия салон на Драматичен театър „Никола Вапцаров“.

Наш дълг е да възстановим този паметник, за да отдадем почит на освободителите на Горна Джумая (дн. Благоевград) и Пиринска Македония, каза в словото си в началото на тържествената сесия председателят на Общински съвет. Той посочи, че на предстоящата сесия на съвета ще има възможност да се поправи тази несправедливост, като се определи ново място на паметник на Незнайния македонски четник.

Тържествената сесия започна с минута мълчание, посветена на героизма, саможертвата и родолюбието, в памет на знайните и незнайни герои, загинали в борбата за Освобождението на Пиринска Македония и присъединяването й към България.

В слово кметът на Благоевград Илко Стоянов посочи, че 5 октомври е празник, но нека не забравяме, че пътят до него е пропит със страдания, с болка, с кръв, но никога с липса на вяра.

„Преди 110 години изгрява яркото доказателство, че само когато сме сплотени, само когато сме заедно, можем да преодолеем трудностите, предизвикателствата, потисничеството.“, каза още кметът на Благоевград.

На 5 октомври бяха почетени героите от миналото, но и съвременници, които са дали своя принос в развитието на града, на обществото, които му служат всеотдайно. Илко Стоянов и Радослав Тасков връчиха отличия на служители на Областната дирекция на МВР в Благоевград, както и на пожарникари от Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ за проявено себеотрицание и професионално изпълнение на служебните задължения при гасенето на пожар, който бушува в апартамент в Благоевград, и който взе жертви.

С почетна грамота бе отличен и редник Марио Пейчев от 3-то Бригадно командване – Благоевград, спасил двама при тежка катастрофа край града през март тази година. По традиция бяха наградени и носителите на стипендия „5 октомври“, която се връчва на деца за техните дарби и постижения.

RELATED ARTICLES

Most Popular