Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБлагоевградВАС потвърди конфликт на интереси при благоевградската съветничка В. Шаркова

ВАС потвърди конфликт на интереси при благоевградската съветничка В. Шаркова

Върховният съд потвърдирешението на КПКОНПИ за установен конфликт на интереси и на благоевградската общинска съветничка Валентина Шаркова за това, че е гласувала за приемането на две решения на общинския съвет в Благоевград в интерес на свързани с нея лица – одобряване на намаляване на дължимите наеми и освобождаване от наем на търговски дружества във връзка с епидемичната обстановка в България през 2020 г. Съдът е потвърдил и констатацията на Комисията за наличие на икономическа зависимост и свързаност между Шаркова и един от облагодетелстваните от решенията на Общинския съвет търговски обекти. “В случая цялостният анализ на хронологията на действията и събитията, с оглед на събраните по делото доказателства, налага извода за финансово-стопанско обвързване между В. Шаркова и ЛАРГО МОЛ ООД“, се казва в съдебното решение.

След решението на ВАС стана ясно, че Шаркова трябва да освободи съветническото място в ОбС-Благоевград, защото решението на КПКОНПИ вече е със съдебно потвърждение. По-рано ОИК-Благоевград прекрати поради същата причина мандата на колегата й Бисер Стойков, а на негово място положи клетва Милан Богдански.

И още два случая на конфликт на интереси в страната, установен от Комисията за противодействие на корупцията, са потвърдени окончателно от съда.

Кметът на община Никола Козлево Ешреф Реджеб е подписал платежните нареждания за субсидиране на местния футболен клуб и на фирма на синовете си. А бившият вече директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Галин Николов е повишил в длъжност чрез вътрешна процедура за конкурентен подбор брата на съпругата си (негов шурей).

RELATED ARTICLES

Most Popular