Sunday, May 12, 2024
HomeНовиниБългарияПротестиращи медици поискаха 30% ръст на заплатите и 60% за шофьорите на...

Протестиращи медици поискаха 30% ръст на заплатите и 60% за шофьорите на линейки

Д-р Велев от Перник: Заплащането е крайно неадекватно за отвратителните условия на труд и агресивната среда

С 30 % да се повишат заплатите на медицинските специалисти и с 60 % на шофьорите в центровете за спешна помощ. Това каза пред журналисти лидерът на синдикат „Защита“ Красимир Митов.
Членове на синдиката протестираха в четвъртък пред сградата на Министерството на здравеопазването с искане за увеличаване на възнагражденията на работещите в центровете за спешна медицинска помощ в цялата страна, за подобряване на условията на труд, за осигуряване на кадри и др.

Митов посочи, че при предходно увеличаване на възнагражденията шофьорите са получили по не повече от 100 лева увеличение на заплатите си. По думите му половината от работещите в центровете за спешна помощ са на над 50-годишна възраст и няма желаещи да работят в структурите на спешната медицина в страната. Ремонтите на центровете за спешна помощ не са завършени, тъй като проектът за модернизиране на системата се провали и сега ще се наложи да връщаме европейски средства, допълни той.

“Заделени са 500 милиона в бюджета за здравеопазване! Ние не искаме допълнително пари. В момента разбираме, че се насочват пари към личните лекари. Да де, ама тези хора вече не искат да си вдигат и телефоните”, каза той.
На протеста беше д-р Велев от спешната помощ в Перник, според когото заплащането на медиците е крайно неадекватно за “отвратителните условия на труд и тази среда, която е изключително агресивна”.
Сред протестиращите бяха и медици от “Майчин дом”, които се обявиха срещу феодализма в болниците.

По-късно здравният министър Христо Хинков обяви, че ще предложи промяна в категорията труд на спешните медици и за това ще бъде сформирана обща работна група с представители на социалното министерство.

Снимки – БТА, Банкерь

RELATED ARTICLES

Most Popular