Monday, May 20, 2024
HomeСпортВезенков: Искам да усетя предизвикателството на НБА

Везенков: Искам да усетя предизвикателството на НБА

Най-добрият български баскетболист Александър Везенков даде първото си голямо интервю като част от редиците на отбора на Сакраменто Кингс. Спортист №1 на България, чиито баща Сашо Везенков е от гр.Бобошевоговори специално за гръцката платформа на специализираното уеб издание Eurohoops.

“Запознах се с Майк Браун, когато той дойде в Гърция. Ръководството на отбора бе доволно от изявите ми и затова избра да повярва в мен. Нямам търпение да започна да тренирам с тима. В момента водя индивидуална подготовка в България. Отивам в отбор, който записа страхотен сезон и сега летвата е поставена високо. Тимът страдаше в последните няколко години и не успяваше да се класира за плейофите, но това вече не е така. Знам, че нищо няма да дойде изведнъж. Всяко ново място има своите препятствие, докато се адаптираш. Бил съм в такива ситуации в кариерата си. Гледам положително и продължавам да работя. С малко късмет се надявам нещата да се наредят.

От Олимпиакос получих само уважение и любов. Говорих си с повечето хора в клуба и те ми казаха, че разбират моето решение. Всички искаха да остана в Олимпиакос, но също така преминаването ми в Кингс беше най-доброто нещо за бъдещето ми, за преследването на мечтите ми. Каквото и да се беше случило, първо исках да чуя офертата на Сакраменто. Беше много трудно решение, но в крайна сметка се оказа правилното. Това, което ще ми липсва, е всекидневният живот в Олимпиакос, особено в последните две години. Обстановката в Сакраменто е подобна на тази в Олимпиакос на всяко ниво. Атмосферата е семейна и това много ми харесва.

Това е мечта и потенциална възможност. Не избрах това, само и само да бъда в НБА. Във всяка моя мечта аз виждам потенциал. Потенциал, който може да ме научи на нещо и да ми помогне да се подобря. Не отивам в САЩ, за да се върна скоро. Искам да усетя предизвикателството на НБА. Започвам от нулата. Работата сега ще бъде още по-сериозна. Знам през какво съм преминал и колко много съм работил, за да съм тук. Не можеш да си купиш опит. Когато бях на 19, аз дори не бях готов за гръцкото първенство. Когато напуснах Барселона, нямах никакво самочувствие. Беше различно.

В НБА не ги интересува на колко години си. Когато си натрупал голям опит, те го забелязват и виждат на какво ниво си. Опитът е нещо много важно и Евролигата ми донесе много от него. Късметът също има пръст в това. Първата ми цел е да започна да се подобрявам и да бъда постоянен. Това е нещо, което научих в Олимпиакос. Когато отборът побеждава, всички са важни и всички допринасят за успехите. Може и да съм новобранец, но имам опит и със здравата ми работа самочувствието ми ще нараства.

Не сме говорили още за мястото ми в ротацията в системата на Сакраменто. Влизаш и играеш, независимо от позицията ти. Те изповядват красив и бърз баскетбол и смятам, че това е отбор, който пасва на моите характеристики. Ще се фокусираме върху това, което мога да правя най-добре. Различно е да отидеш в отбор, който завършва сезона на третото място в своята конференция. Аз искам да се състезавам и искам да печеля. Приспособяването ми ще бъде трудно и ще се нуждая от време. Тук трябва да работиш както върху основните неща, така и да се фокусираш върху силните ти страни, за да имаш късмета да постигнеш нещо голямо”, заяви Везенков.

RELATED ARTICLES

Most Popular