Monday, May 20, 2024
HomeНовиниСвятВеликобритания, ЕС и САЩ обещаха милиарди долари за възстановяването на Украйна

Великобритания, ЕС и САЩ обещаха милиарди долари за възстановяването на Украйна

Великобритания, Съединените щати и ЕС обещаха милиарди долари в подкрепа на възстановяването на Украйна. Това стана на откритата днес в Лондон Конференция за възстановяване на Украйна, на която присъстват повече от 1 000 чуждестранни гости от над 60 държави, включително политически лидери, представители на неправителствени организации и стотици бизнесмени и предприемачи.

След 16 месеца на война, довела до разрушаването на домове, болници и важна инфраструктура в Украйна, британският премиер Риши Сунак бе категоричен при откриването на конференцията, че Русия трябва да плати за възстановяването. Той обяви, че Великобритания ще предостави гаранции по заеми на стойност 3 милиарда долара, а също обяви мярка за преодоляване на проблема пред повечето компании с инвестирането в Украйна на фона на войната. Това е така наречената „Рамка за застраховане на военни рискове“ и на практика представлява застраховка срещу военни щети и разрушения.

След Риши Сунак председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ЕС ще предостави на Украйна 50 миларда евро за периода 2024-2027 година, а американският държавен секретар Антъни Блинкън предложи допълнителна помощ в размер на 1,3 милиарда долара, насочена основно в енергийния сектор.

Включилият се виртуално в конференцията украински президент Володимир Зеленски благодари за оказваната подкрепа, но настоя, че Киев се нуждае от конкретни ангажименти по проекти, които ще помогнат на Украйна не само да се възстанови, но и да се превърне в „мощна страна-членка на западния свят“. Зеленски допълни, че Украйна е „успяла да обедини ЕС така както никога преди това не е бил обединен“./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular