Friday, May 17, 2024
HomeРегионКюстендилВзривени скали при строежа на АМ „Струма“ - версия за срутището на...

Взривени скали при строежа на АМ „Струма“ – версия за срутището на 8-и километър

Пътните фирми на крак за падащи камъни по високопланинските пътища, предстои ремонт на трасето за Самоков

Вероятно технологията, използвана при изграждането на АМ „Струма” чрез взривяване на скалните масиви, е довела до тяхната неустойчивост. Това заяви шефът на Агенция „Пътна инфраструктура” Георги Терзийски, който направи оглед на срутището, затворило платното за Кулата при 8-и километър.

Терзийски посочи още, че в началото на януари т.г. след анализ АПИ е възложила на пътноподдържащата фирма укрепване с нови метални мрежи на рискови участъци от АМ “Струма”, строени през 2006-2007 г.

Припомняме, че на 30 януари вечерта огромна скална маса се свлече между 7-и и 9-и километър на АМ „Струма”. Часове по-късно – в светлата част на денонощието, започнаха дейностите за премахване на срутището. Шефът на АПИ даде брифинг от мястото на инцидента в неделя по обяд.

Продължава почистването на джобовете в долната част на ската и укрепването и за да се гарантира безопасността на пътуващите, остава ограничено движението. В момента трафикът преминава двупосочно в платното за София, каза Терзийски.

След като видим резултатите от обрушването в долната част на ската, ще направим анализ за пускане на движението, защото след почистването предстоят укрепителни дейности и поставяне на нова метална мрежа, категоричен е пътният шеф.

„От сутринта геолози, алпинисти и експерти от пътноподдържащата фирма “Автомагистрали” ЕАД и Областно пътно управление – София са на терен и след анализ се взе решение да започне обрушване във високата част на ската. Имаше риск от свличания на скална маса, която да премине и в другото платно, и поради това се наложи целият участък от автомагистралата да бъде затворен за движение в двете платна за около два часа“, обясни Георги Терзийски.

При огледа от експерти е установено, че голям къс е натежал на мрежата, задържала го е за момент, но след това той се е свлякъл.  „Останалата скална маса е задържана от мрежата и днес беше отстранена“, допълни шефът на АПИ.

Инж. Евгени Генчев, директор на дирекция „Техническа” в “Автомагистрали” ЕАД, посочи, че се полагат всички усилия до 1 февруари (вторник) да приключат дейностите.

За съжаление метеорологичните условия предполагат активизиране на срутищни процеси като този на автомагистрала “Струма”, коментира Терзийски.

Във връзка с падащи камъни по Самоковско шосе той съобщи, че по всички високопланински пътища има разпореждане към пътноподдържащите фирми да се извършват интензивни дейности по отстраняване на скалната маса.

„На пътя за Самоков също сме предвидили ремонт на трасето, което ще включва и укрепвания на рисковите участъци. В момента се изготвя технологичен проект за превантивния ремонт, който поетапно ще бъде извършван до Самоков“, каза още Георги Терзийски.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular