Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионКюстендилПриродозащитници: В Кюстендилско се добива незаконно злато, земята се съсипва

Природозащитници: В Кюстендилско се добива незаконно злато, земята се съсипва

Масово се купуват частни терени, които се разкопават и след това не се възстановяват

 

Незаконен добив на злато чрез промиване на пясък по коритото на река Струма се прави на няколко места в Кюстендилско, сигнализираха пред БНР природозащитници. Преди дни от Областната дирекция на полицията в Кюстендил съобщиха, че е образувано досъдебно производство за незаконен добив на цветни метали. Това е станало след проверка, направена в землището на село Дворище, извършена от служители на Главна дирекция “Национална полиция”, ОД на МВР и представители на Министерството на енергетиката. За случая е уведомен дежурен прокурор.

Злато чрез промиване на пясък и на баластра се прави и в района на с. Раждавица, в близост до местния храм “Св. Богородица”. Там имало разположена техника и през уикенда.

Практиката е от години. Дори вече се изкупуват частни земи, които се разкопават заради златото, а след това терените не се възстановяват. Копае се и по сервитута на реката, казва природозащитник от Кюстендил, пожелал анонимност: “Изкупуват земята, махат хумуса, след това изкопават, изваждат и след това връщат земята, обаче камъните, като са разбутани, там 50 години не пониква нищо освен буренаци. То си има багер и един камион, върху който има система от сита“.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular