Friday, May 17, 2024
HomeРегионБобов дол(ВИДЕО) 85-годишната баба Цветанка и 7-годишният Мартин Кирилов от Мало село огласиха...

(ВИДЕО) 85-годишната баба Цветанка и 7-годишният Мартин Кирилов от Мало село огласиха парламента

Депутатът Радослава Чеканска: Талантиливите самодейци приковаха погледите на всички депутати, истинска радост

Самодейци от Мало село огласиха българския парламент, който посетиха по покана на депутата от ГЕРБ от Кюстендилска област Радослава Чеканска. Гласовитите певици от женската и детските фолклорни групи към читалище „Пробуда 1916“ в бобовдолското село зарадваха законодателите с невероятните си изпълнения на песни от Шопския край, сред които и автентични от родното си място и Разметаница. Групата бе посрещната в зала „Изток“ на Народното събрание, където се запозна отблизо с работата на парламента.

„Талантливите изпълнители успяха да приковат погледите и да зарадват всички ни със своя богат репертоар, а автентичните фолклорни песни изпълниха с настроение старата сграда на Народното събрание. За мен и колегите ми Христо Терзийски и Валентин Милушев бе истинска радост да бъдем домакини на това вълнуващо посещение, като се надяваме най-малките ни гости да натрупат впечатления и спомени от пътуването си до София и идването им в парламента. Благодарим!“, сподели Радослава Чеканска.

„Народният представител Радослава Чеканска е помагала многократно на нашето читалище, а сега ни покани да гостуваме на парламента. Посещението ни бе и част от „Активно лято“. В рамките на тази инициатива от Женската фолклорна група „Малоселски бисери“ предават традициите на децата в двете Детски фолклорни групи „Малоселски бисерчета“, чийто ръководител е певицата Венцислава Петрова. Децата се учат от „бабите“, които имат в репертоара си над 250 песни, не само как да пеят, но и на плетене с една кука. Имаме и други дейности – игри, викторини.

В Народното събрание бяхме 26 души от трите певчески групи и танцовия състав „Рипни-тропни“, най-възрастният от които 85-годишната Цветанка Михайлова, а най-малкият – 7-годишният Мартин Кирилов. Разказаха ни за сградата и историята на Народното събрание. Разгледахме и изложба на бесарабски българи, както и Природо-научния музей. Всички останаха много доволни“, разказа Росица Борисова председателят на читалището, което догодина ще отбележи 50 г. от създаването на женската фолклорна група.


Изявите за 40 –те самодейци в Мало село продължават, допълниха от „Пробуда 1916“. Предстоят пресъздаването на жътварските обичаи, което се превръща в традиция, участия във фестивала „Рила ни гледа“ в Дупница, в събор в Коркина, фестивали в Пещера, Невестино, Неделино.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular