Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниСвятВладимир Путин положи клетва за пети път, остава на поста поне до...

Владимир Путин положи клетва за пети път, остава на поста поне до 2030

Да ръководиш Русия е свещен дълг, заяви Путин

Руският президент Владимир Путин положи клетва за пети мандат начело на Руската Федерация. Това означава, че той остава на поста най-рано до 2030 година.

Руският президент положи клетва на специална церемония, по време на която извървя пътя от Кремълския дворец до Андреевската зала.

Първият си шестгодишен мандат Путин започна през 2012 г., а втория – през 2018 г.

През 2020 г. Путин промени Конституцията на страната, за да може да получи правото на два допълнителни шестгодишни мандата, което означава, че той може да остане на власт на теория до 2036 г., когато ще е на 84 години.

“Ние сме обединен и велик народ. Заедно ще преодолеем всички препятствия, ще осъществим плановете си и ще победим. Да ръководиш държавата е свещен дълг”, заяви Путин по време на речта си пред гостите на церемонията.

“В тези тържествени и отговорни минути на встъпването в длъжност на президента бих искал сърдечно да благодаря на гражданите на Русия във всички региони на нашата страна, жителите на нашите исторически земи, които защитиха правото да бъдат заедно с Родината. Искам да се поклоня пред нашите герои, участниците в специалната военна операция, всички, които се борят за Отечеството. Още веднъж ви благодаря за доверието и подкрепата и сега се обръщам към всеки гражданин на Русия. (…) Вие, гражданите на Русия, потвърдихте правилността на курса на страната. Това е от голямо значение точно сега, когато сме изправени пред сериозни предизвикателства. Виждам в това дълбоко разбиране на нашите общи исторически цели, решимост да защитаваме твърдо нашия избор, нашите ценности, свободата и националните интереси на Русия”, заяви в речта сислед церемонията по встъпването си в длъжност Владимир Путин.

“Ние не отказваме диалог със западните държави. Изборът е техен: възнамеряват ли да продължат да се опитват да сдържат развитието на Русия, да продължат политиката на агресия, непрекъснат натиск върху страната ни в продължение на години или да търсят път към сътрудничество и мир. Повтарям: разговор, включително по въпросите на сигурността и стратегическата стабилност, е възможен. Но не от позицията на силата, без никакво високомерие, самонадеяност и лична изключителност, а само при равни условия, зачитайки интересите на другия”, подчерта Путин.

“Заедно с нашите партньори в евразийската интеграция и други центрове за суверенно развитие, ние ще продължим да работим за формирането на многополюсен световен ред и еднаква и неделима система за сигурност”, продължи руският президент. “В един сложен свят, който се променя бързо, ние трябва да бъдем самодостатъчни и конкурентоспособни, отваряйки нови хоризонти за Русия, както се е случвало неведнъж в нашата история. Но за нас е важно да помним нейните уроци, да не забравяме за трагичната цена на вътрешните сътресения и катаклизми. Ето защо нашата държавна и обществено-политическа система трябва да бъде силна и абсолютно устойчива на всякакви предизвикателства и заплахи, да гарантира прогреса и стабилността на развитието, единството и независимостта на страната”, добави Путин. “Ще направя всичко необходимо, всичко по силите си, за да оправдая вашето доверие и за целта ще използвам всички правомощия на държавния глава, които са залегнали в Конституцията. В същото време бих искал да подчертая: резултатите от тази работа зависят в решаваща степен от нашето единство и сплотеност, от нашето общо желание да бъдем в полза на Отечеството, да го защитаваме и да работим с пълна отдаденост. Днес ние всъщност сме отговорни пред хилядолетната си история и нашите предци. Те покоряваха привидно недостижими върхове, защото винаги поставяха родината си на първо място, знаеха, че могат да постигнат наистина велики цели само заедно със своята страна и своя народ, и те създадоха световна сила, нашето Отечество, и постигнаха такива триумфи, които ни вдъхновяват и днес”, каза още руският президент.

“Гледаме уверено напред, планираме бъдещето си, очертаваме и вече изпълняваме нови проекти и програми, които имат за цел да направят нашето развитие още по-динамично, още по-мощно. Ние сме единен и велик народ и заедно ще преодолеем всички препятствия и ще осъществим всички наши планове. Заедно ще победим!”, завърши речта си Владимир Путин.

Франция, Унгария и Словакия бяха сред малкото държави които изпратиха свои представители на събитието, за да поддържат комуникационните канали отворени. Париж беше представен от посланика си в Москва. Германия, Естония, Литва и Латвия обявиха, че няма да изпратят свой представител на церемонията. Полският посланик също няма да присъства.

Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не признава Путин за демократично избран и легитимен президент на Русия.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular