Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниБългарияВМРО предлага федерация между България и РС Македония

ВМРО предлага федерация между България и РС Македония

Това е посочено в декларация, приета на вчерашния конгрес на ВМРО

В декларация, приета на вчерашния конгрес на ВМРО, е предложено правителствата и политическите организации в България и Република Северна Македония (РСМ) да работят за създаване на федерация между двете държави на базата на общото културно-историческо наследство и общите геополитически интереси, предаде БТА.

В декларацията е посочено, че

“интеграцията на РСМ минава през признаване на историческата истина, българските корени на днешното население и защита на неговите права”.

В документа са изброени 14 приоритета, за които ВМРО е гарант,

и сред тях са сигурност, образование, здравеопазване и достъп до култура за всички българи; енергийна независимост чрез изграждане на нови мощности (включително ядрени); работеща икономика и справедливи правила за бинеса; конституционни промени, гарантиращи увеличаването на президентските правомощия, мажоритарността и прякото допитване до народа; забрана за гласуване на неграмотните и неспазващите задълженията си към държавата; ненамесата на финансирани от чужбина НПО в политическите, религиозните и образователните дела на страната ни и др.

“Ние сме ВМРО. Ние сме българско национално движение.

Наследници сме на възрожденската идея за освобождението и обединението на Отечеството в неговите три части – Мизия, Тракия и Македония. Пазим паметта но действаме в настоящето”, посочват още в декларацията от ВМРО.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular