Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниСвятВучич заяви, че Сърбия може да бъде изправена пред избор между ЕС...

Вучич заяви, че Сърбия може да бъде изправена пред избор между ЕС и БРИКС

Сръбският лидер добави, че ЕС не иска страната му да бъде част от него.

Въпросът за избора между Европейския съюз и БРИКС може да се изправи пред следващото поколение сърби. Сръбският президент Александър Вучич заяви това в обръщение към нацията в неделя.

“Що се отнася до БРИКС и ЕС, това е голям въпрос за бъдещето, който със сигурност ще се отвори и в тази страна”, каза Вучич, отговаряйки на журналистически въпрос за разглеждането на БРИКС като аналог на ЕС. – Сърбия е в европейския курс, докато аз съм президент, което е по-малко от четири години. По един или друг начин Сърбия ще бъде на европейския път. Ще станем ли член на ЕС в този момент? Очевидно не. Защото те не искат да бъдем член на общността”.

“Това ще бъде въпрос за новото сръбско поколение след някакви си 10 или 20 години”, каза сръбският лидер, като подчерта, че е “очевидно, че голям брой държави искат да се измъкнат от западното господство”.

По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков подчерта, че разширяването на БРИКС е включено в дневния ред на срещата на върха на организацията, която ще се проведе в Южна Африка на 22-24 август. Той добави, че Русия е доволна, че все повече държави проявяват жив интерес към БРИКС./ glasove.com

RELATED ARTICLES

Most Popular