Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупница„Възрожденци” от Дупница зоват за гражданско присъствие пред съда в Кюстендил в...

„Възрожденци” от Дупница зоват за гражданско присъствие пред съда в Кюстендил в подкрепа на Методи Захаринов

„Когато правото се превърне в безправие – съпротивата е задължителна”,  смятат хората на Костадин Костадинов

Активисти на „Възраждане” зоват дупничани за гражданско присъствие пред сградата на Окръжен съд – Кюстендил по време на делото за предаване на Методи Захаринов въз основа на Европейска заповед за арест от Гърция. Там той е осъден с решение, влязло в сила през 2014 г. на шест години затвор за държане на девет подправени банкноти от по 50 евро.

„В понеделник, 19.02 е делото на Методи Захаринов пред Окръжен съд – Кюстендил, което ще бъде решаващо за бъдещето на един достоен човек и българин, както и за неговото семейство!

Призовавам всеки един човек, ценящ истината и свободата да дойде с нас на 19.02. в 10,00 ч. пред Окръжен съд-Кюстендил, за да покажем, че ние хората, ние – обществото, ние – народа, искаме един справедлив процес и отказване на Европейската заповед за арест издадена поради една неправомерна и дискриминационна присъда, извадена от някое извехтяло чекмедже отпреди 15 години!

Глас народен – глас Божий!

И ако съдът наистина е български и независим, какъвто претендира да бъде, трябва да се вслуша в гласа на народа и в закона на Република България!

Защото – “Когато правото се превърне в безправие – съпротивата е задължителна!”,  гласи пост на местната активистка от „Възраждане” Александрина Стоилова, публикуван на страницата на Методи Захаринов и в социалните групи на Дупница.

Преди дни своята подкрепа към Захаринов демонстрира и депутатът Димчо Димчев.Той  поиска от българските институции да не абдикират от защитата на своите граждани и се обърна към изпълнителна власт с настояване да се позове на европейското право и да остави Методи Захаринов да излежи присъдата си в България.

Припомняме, че Методи Захаринов беше независим кандидат за кмет на Дупница, подкрепен от “Възраждане”. Той бе задържан след решение на Централната избирателна комисия от 11 октомври, а арестуването му беше заради постъпило уведомление от ОД на МВР-Кюстендил, че в Шенгенската информационна система е въведен сигнал от Република Гърция за международно издирване на българския гражданин. Арестът се случи по време на предизборна среща на Захаринов, който сам се предаде на органите на полицията.

На 12 октомври, Кюстендилският окръжен съд остави в ареста Методи Захаринов, а на 19 октомври Апелативният съд в София отмени определението на Окръжния съд-Кюстендил, с което на Захаринов беше наложена мярка за неотклонение “задържане под стража”, и му определи парична гаранция от 2 500 лева.

На първото си заседание новият Общински съвет в Дупница единодушно прие и изпрати декларация до президента с искане за помилването му. В защита на Захаринов бяха събрани и други четири хиляди подписа.

Заседанието на съда в Кюстендил по искането за екстрадиция е насрочено за 19 февруари.

RELATED ARTICLES

Most Popular