Saturday, May 18, 2024
HomeРегионКюстендилВъзстановяват службите в древна църква

Възстановяват службите в древна църква

Епископ Поликарп ще отслужи св. литургия във възстановения храм „Св. Атанасий Летни“, ще бъде раздаден курбан за здраве

За миряните на кюстендилското село Раждавица предстои паметно събитие. На 27 септември ще бъде открит възстановеният храм „Св. Атанасий Летни“. Богослужението ще започне в 8 часа сутринта в храма „Успение Богородично“, след което в селото ще бъде посрещнат Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, който ще извърши  обновлението на храма „Св. Атанасий Атонски“. Преди това от 11 часа ще започне литийно шествие от храма „Успение Богородично“ до обновения храм „Св. Атанасий Атонски“. Празничен поздрав ще отправи софийският хор Ave Musica с диригент Таня Никлева-Владева. За всички жители и гости на селото ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве, който е изцяло подсигурен от Вася и Евгений Делибалтови. За това информира архиерейският наместник на Кюстендилска духовна околия архимандрит Исаак. Той доуточни, че в храма „Св. Атанасий Атонски“ ще се извършват богослужения след близо 60-годишно прекъсване. За възстановяването на църквата са изразходвани около 20 хил. лв., като ремонтните дейности са извършени от кюстендилска фирма с помощта на местни жители. Храмът се намира на около 0,5 километра северно от село Раждавица, на левия бряг на река Струма, в местността Чардако. „Свети Атанасий“ е еднокорабна и едноапсидна църква, изградена от ломени камъни и тухли, споени с бял хоросан. Сводът е бил полуцилиндричен, като впоследствие е бил разрушен. Цялата вътрешност е била изписана, като от стенописите не е имало запазено нищо с изключение на няколко фрагмента от букви под гредите на входа на църквата.

Исторически факти за църквата

Сега благодарение на дарители църквата е изцяло обновена, покривът е изграден, както и стенописите.

Още преди Освобождението църквата е била с рухнал покрив. Впоследствие през 1882 г. покривът бил поправен, а сградата – измазана отвътре с варова мазилка върху старата живопис, а отвън наново. Вероятно през 50-те или 60-те години на 20-и век покривът отново рухнал и досега не е възстановен.

Все още не е установено времето на построяване на църквата. Според някои е изградена през Възраждането. Тази теза обаче може да бъде оспорена. Йордан Иванов в „Северна Македония“, 1906 г., описвайки църквите в Кюстендилската епархия през третата четвърт на 19-и век – 97 бр., посочва една каменна църква – пленена от турците в с. Раждавица (с. 315) – очевидно това е селската църква „Успение Богородично“, изписана през 1600 г. и разрушена през 1935 г.

Фасадата е напълно обновена

На 316-а страница посочва, че този списък не включва голяма част от запуснатите черкви през този период и сред примерите изброява „…черквите около с. Раждавица…“ Йордан Захариев в „Кюстендилската котловина“ 1963 г. посочва, че средновековната църква „Успение Богородично“ в центъра на селото с надписа с дата 1600 г., обнародван от Й. Иванов, е била срината през 1935 г., за да се издигне на мястото й нова църква. Захариев посочва, че останки от средновековната църква „Света Богородица“ има в местността Селище, а в местността Чардако, до северния край на селото е запазена малката черква „Свети Атанас Летни“, която преди Освобождението била с продънен покрив, а към 1882 г. го поправили и измазали с варова мазилка отвътре върху старата живопис, а отвън – наново. От тези податки може да се направи предположение, че църквата е изградена през 16.-18. век: след като още преди Освобождението е била с продънен покрив, вероятността да е построена през 19-и век е твърде малка.

С възстановяването на църквата „Св. Атанасий Атонски“ в село Раждавица вече ще има два действащи храма. Другият е „Успение Богородично“.

RELATED ARTICLES

Most Popular