Sunday, May 19, 2024
HomeРегионКюстендилЕлита Георгиева от Кюстендил и Антония Рангелова от София са победителите на „Пей,...

Елита Георгиева от Кюстендил и Антония Рангелова от София са победителите на „Пей, сърце”

  • ВГ „Евридика” от Костандово най-добра сред групите

  • За цялостно творчество отличиха Жана Райнова от Кюстендил и Никола Янев-Чоли от Ракитово

 

Елита Георгиева от Кюстендил и Антония Рангелова от София грабнаха голямата награда за индивидуални изпълнители на 14-ия национален фестивал на шлагерната и старата градска песен “Пей, сърце” – Кюстендил 2020. Елита Георгиева пее от малка и е един от традиционните участници в „Пирин фолк Сандански”. Сред отличените изпълнители бяха инструменталистът Димитър Стоймиров от Кюстендил. За цялостно творчество бяха отличени педагозите Жана Райнова от Кюстендил и Никола Янев-Чоли от Ракитово, а сред групите голямата награда грабна ВГ „Евридика” от град Костандово. Присъдена бе и специална награда за най- възрастен участник и тя отиде при 80-годишната Веска Дяволска от НЧ „Спасовица 2008” от кюстендилското село Николичевци.

Заради мерките за коронавируса изпълнителите пяха на открито в парка пред читалище „Братство 1869”. Фестивалът се проведе под патронажа на кмета на община Кюстендил Петър Паунов, а за втора поредна година председател на журито бе популярната българска поп певица Кристина Димитрова. Тя заедно с членовете Бони Милчева, Никола Янев-Чоли, Димитър Неделчев, Жана Райнова, Димитър Цветков, Ивайло Драганов имаха нелеката задача да изберат най-добрите измежду близо 1000 участници от цяла България в различните категории.

Двудневният фестивал започна с поздрав към кюстендилци от Кристина Димитрова, която изпя песента “Приятелю”.

“Целта му е да съхрани и популяризира шлагерната и старата градска песен, възраждането им за нов живот и да приобщи младите хора към тяхната лиричност и красота. Интересното тази година бе, че изпълнителите на шлагерните песни превишават тези на старите градски, което ни радва, че има все повече млади изпълнители. В условия на пандемия успяхме да проведем едно събитие, което представляваше интерес за много участници от всички краища на страната. Над 1000 човека минаха през сцената на открито, което е за първи път. Като цяло във всяка категория имаше много силни участници и се радвам, че проведохме фестивала”, каза председателят на читалище “Братство” Иван Андонов, който е и председател на организационния комитет.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular