Saturday, May 18, 2024
HomeРегионДупницаВърнахме се в Лукановата зима! Въведоха лимит за брашно и олио в...

Върнахме се в Лукановата зима! Въведоха лимит за брашно и олио в Дупница

Клиенти се запасяват по схема с продукти на промоция

Един от големите хипермаркети в Дупница въведе ограничение в пакетите захар, брашно и бутилки олио, които може да купи един клиент. Целта е максимален брой купувачи да могат да се снабдят с основните продукти, обичайни за едно домакинство.
Въведеният лимит е до 4 броя олио (4.99 лв. за бутилка), до 5 броя захар (1.49 лв. за пакет) и до 10 броя брашно (1.39 лв. за пакет) на покупка.
Дупничани, уплашени от бързорастящите цени на основните хранителни продукти и набиращата скорост инфлация се видяха принудени да търсят алтернативни варианти. Някои семейства или приятели, дошли по двама, се разделяха по един и така пазаруваха определените количества по две.
Повечето от тях искаха да заредят домовете си, възползвайки се от дадени промоционални цени. Някои клиенти пълнеха количките си от страх, че продуктите могат да изчезнат заради военните действия в Украйна, други още отсега се подготвят за наближаващия Великден. Трети пък просто пазаруваха сега, защото утре може да осъмнат с нови цени на основните продукти.
По-възрастните дупничани сравниха настоящата ситуация с времето на така наречената Лукановата зима. Те разказаха, че в онези времена членовете на цялото семейство са влизали един по един, за да могат да вземат колкото се може повече бутилки олио, защото например един човек е имал право само на два литра.
„Докъде я докарахме! В 21-и век да искаш да си платиш продуктите, но да не ти дават да си купиш, колкото си искаш. Не съм вярвал, че отново ще доживеем подобни времена. Не обвинявам хората от магазина, на тях така им е наредено от по-високо. Дано целият този ужас с войната в Украйна и коронавируса отмине час по-скоро. Според мен именно от там идва целия проблем. Хората много се плашат да не би олиото, брашното, захарта да изчезнат и може би се презапасяват.

Признавам, че и аз съм така. Исках да купя десет пакета захар, защото жена ми прави хубави сладкиши и захарта си върви. На касата обаче ми казаха, че нямам право да купя толкова много. Моля се всички тези сложни времена да отминат“, коментира Петър, секунди след като излезе от един от големите хипермаркети в града.
Ралица Димитрова и нейната приятелка Стефка не бяха дошли с цел големи покупки, а по-скоро информативно. Искали да разберат как вървят цените.
„С всеки изминал ден и час цената на някой продукт се увеличава. Днес ще е захарта, утре олиото, вдругиден нещо друго. Преди два месеца с 50 лева можеше да направиш горе-долу добър пазар, а сега тази сума няма да ти стигне за нищо. Пенсиите и заплатите се увеличават съвсем малко, а цените с много и постоянно. Не знам докъде ще я докараме в нашата България“, възмути се Стефка.

Екип „Вяра“

 

RELATED ARTICLES

Most Popular