Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаОбсъдиха бюджета на общината в Дупница: МБАЛ „Св. Ив. Рилски” получава линейка,...

Обсъдиха бюджета на общината в Дупница: МБАЛ „Св. Ив. Рилски” получава линейка, мобилен ехограф и мобилен рентген 

Кметът Чимев и ОбС шефът Костадинов: Кризата и нарастващите разходи са предизвикателство

МБАЛ „Св. Иван Рилски” ще получи линейка, мобилен ехограф и мобилен рентген, които община Дупница ще закупи по проект за подкрепа на ромската общност. Това стана ясно на общественото обсъждане на проектобюджета на общината за тази година, което се проведе в четвъртък. Медицинският автомобил и апаратурата ще бъдат предоставени на общинската болница след приключването на проекта, обясни зам. – кметът Олга Китанова. За бъдещата придобивка се разбра след предложение на общинския съветник от ГЕРБ Емил Гущеров да  бъде увеличена сумата от  11 000 лв., предвидена в бюджета за оборудване на интензивното отделение на болницата.
Предизвикателствата за общината са нарастващите харчове, свързани с поскъпването на тока и горивата и задълбочаващата се икономическа криза, посочено бе по време на обсъждането. „Разходите по издръжка на община Дупница нараснаха в пъти.

Това не предполага, че можем да компенсираме в приходната част на бюджета. Ще ви дам само един пример – фактура, включваща разход за ел. енергия за улично осветление, общински сгради и имоти, ако е била от порядъка на около 70 000 лв., сега е от порядъка на 170 000. И колкото и да се опитваме да казваме, че ние се справяме финансово като ръководство, вярвайте, че понякога нещата са буквално на кантар. Знаете, че имаше немалко общини, които предприеха мерки за редуциране на тези разходи, като стигнаха и до изключване на улично осветление”, каза кметът Методи Чимев. Градоначалникът увери, че въпреки увеличените разходи „нито едно общинско звено и каквато и да било дейност, финансирана от общината, не е била потърпевша”. От общинското ръководство подчертаха, че финансовата рамка е изготвена на основата на изпълнението на приходната част на миналогодишния бюджет, което е в размер на 99 %. Проектобюджетът по пера не е намаляван. Напротив, завишаван е. Изпълнението на приходната част в бюджета от миналата година от 99 % ни дава възможност да стъпваме върху тези суми и да правим разчетите за тазгодишния бюджет. При изготвянето на проктобюджета за 2022 г. ние стъпваме на едни твърди параметри, за които знаем, че няма как да бъдат по-различни, отбеляза Чимев. И допълни: „Ситуацията не предполага капиталови разходи. Почти пълна неяснота към момента имаме около предвидените 14 млн. лв. за външно финансиране. С програмния период, който върви втора година, нищо не се случва.” Посочено бе, че липсата на средства спъва изготвянето на проекти за смяна на водопроводи. Бяха дадени примери с Палатово и Самораново. За да се решат проблемите с водата в двете села, ще са нужни около 13-14 млн. лв.

„Като че ли не виждаме слона в стаята. Слонът в стаята са събитията, които се случват, огромните увеличения и разходи, които не се знае докъде може да стигнат. Огромната опасност със задълбочаваща се криза, с войната. Ние издържаме детските градини, а не знаем какво ще се случи с газта, с цената на ел. енергията.  В бюджета трябва да имаме достатъчно буфери, за да може да се справим с това, което предстои”, заяви председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. Шефът на местния парламент посочи голямото предизвикателство. А то е, че заради кризата и външни фактори има опасност от „чрезвичайни събития”, „форсмажорни ситуации”, които да наложат актуализация на бюджета. „Не се знае какво ще се случи. Няма европейски фондове, закриват ТЕЦ „Бобов дол”, ако кризата с газта се задълбочи, нищо чудно да спре и „Тева”. Това е извън компетеницията на Общинския съвет, но ще се отрази пряко на хората в Дупница Затова предлагам да се придържаме към рамката”, подчерта Костадинов. Председателят определи бюджета като балансиран, похвали колегите си в общинската администрация, че не се впускат в рисковани начинания, и за изпълнението на приходната част на финансовата рамка за миналата година.
По традиция интересът към обсъждането на бюджета бе слаб. Присъстваха предимно общински съветници, част от които коментираха и дадоха предложениея по проекта, и служители в администрацията.
Общинският съветник от Коалиция „Заедно за промяна” Костадин Севдин поиска общината да отпусне 10 000 лв. за изографисването на новия параклис „Св. Иван Рилски” в Самораново. Освен това предложи да се създаде общинска фирма за снегопочистване и сметосъбиране, за да се подобрят услугите.
Йордан Йорданов от ГЕРБ информира, че в групата имат предложения по бюджета, които ще внесат в писмен вид. Емил Гущеров настоя за ремонт на стълбището между улиците „Скопие” и „Св. Иван Рилски” в града, което е предвидено в бюджета.
Светозар Тричков от „Народен съюз” попита за разликите между капиталовите разходи и текущите ремонти и обезпечени ли са със средства дейностите в тези пера.
Валентина Караганова от БСП зададе въпроса за разходите за камерите за обществения ред.
Секретарят на читалище „Христо Ботев 1978” в града  Елена Кацарска  алармира, че сградата има нужда от ремонт на дограмата, чиито стъкла са напукани и опасни, и проблем с водопроводна тръба. Кацарска благодари за осигурени от общината  ремонт на ел. инсталацията на читалището и пространство, в което е извършено залесяване.
На всички въпроси бяха дадени отговори от кмета Чимев, зам. кмета Китанова и финансиста Павел Петров, които представиха финансовата  рамка.
Както писахме, бюджетът е в размер на 43 403 465 лв., с 3 002 850 лв. повече от миналата година. Инвестиционната програма е в размер на 4 237 315 лв. Бюджетът ще бъде внесен в Общинския съвет на 1 април за разглеждане от комисиите и в срок от 15 дни след това трябва да бъде гласуван. До тогава, включително и на заседанието, на което ще се разглежда, по финансовата рамка може да се правят предложения и промени.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular