Tuesday, May 14, 2024
HomeРегионБанскоВ Банско подкрепят 9% ДДС за лифтовете, хотелиери вещаят труден сезон

В Банско подкрепят 9% ДДС за лифтовете, хотелиери вещаят труден сезон

ДДС за лифт съоръженията да стане 9%, което пряко ще подпомогне зимния туризъм, предлага ресорното министерство. Новината беше съобщена от зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева на конференция за новите бизнес модели в сектора, наложени от пандемията. Според нея така ще се уеднакви ставката за целия туристически сектор. В момента ДДС от 9% ползват хотелите, туроператорите, ресторантите и заведенията.

Данъчното облекчение ще важи за лифтовете и влековете в ски курортите, като предложението е изпратено до Министерството на финансите, а след това ще влезе за гласуване в парламента.

От концесионера на Ски зона “Банско” коментират, че подкрепят предложението за намаляване на ДДС ставката като добра антикризисна мярка и очакват това да намали тежестта на разходите им. Засега обаче се въздържат да коментират намалението на ДДС дали ще се отрази върху цените на лифт картите в посока намаление.

Същевременно свързана с концесионера туроператорска фирма обяви, че няма да чартира полети до България от 19 декември 2020 г. до 16 януари 2021 г. На клиентите се предлага да отложат пътуванията си за по-късно тази зима или да използват предплатените услуги следващия зимен сезон.

Отмяната на чартърните полети от Великобритания и  повсеместните ограничения и от другите страни вещаят трудно начало на ски сезона, коментират хотелиерите в Банско. Доколкото имат предварителни резервации от английски туристи, то те са за ученическата ваканция, която там е през м. февруари. Нито една от резервациите не е чрез туроператор, всички са индивидуални, уточняват домакините.

Няколко от лифтовете в Ски зона “Банско” ще бъдат пуснати на 4 декември за първия уикенд на месеца с очакване студентите да са първите клиенти. Официалното откриване на сезона все още се очаква да бъде на 19 декември.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular