Thursday, May 2, 2024
HomeРегионКюстендил3002-ма души от община Кюстендил са без работа

3002-ма души от община Кюстендил са без работа

Към момента работодатели са подали 14 заявления по мярката 60/40 за запазване на 454 работни места

 

3002-ма души са регистрираните безработни на територията на община Кюстендил към края на октомври. Равнището на безработицата е 11,3%, информира директорът на Бюрото по труда в Кюстендил Юлиана Хаджиева. Тя уточни, че в сравнение с предходния месец септември се наблюдава спад в равнището на безработицата.

Община Кюстендил е с най-много регистрирани безработни – 2912 души, или 11,3%, в община Невестино безработни лица са 73 при равнище на безработица 11,9%, в община Трекляно 17 е броят на безработните при равнище на безработица 9,4%. Входящият поток към месец октомври на безработните през отчетния период е бил 295 регистрирани безработни лица при изходящ за този период 431 лица. На територията на района, обслужван от Бюро по труда- Кюстендил, през месец октомври са постъпилите на работа 228 безработни лица и са заявени 235 работни места.

По думите на Юлиана Хаджиева предложените работни места са били традиционните за Кюстендил, а именно шивашко и обувно производство, в търговията, услугите – ресторантьорство и хотелиерство, както и в транспортния сектор. Тя заяви още, че в последните месеци във връзка със справяне последствията от Ковид пандемията Агенцията по заетостта продължава реализацията на пакет от мерки за подпомагане на бизнеса и безработните лица.

“Към момента агенцията реализира чрез бюрата по труда процедура на кандидатстване на работодатели за изплащане на средства по издадено постановление, за запазване заетостта на работници и служители, след периода на извънредното положение. От 12 октомври започна третият етап по мярката 60/40, която се ползва от месец май към момента. За периода м. юли – м. септември, или втория етап, в Бюрото по труда постъпиха 76 заявления от работодатели за запазване на заетостта на 8330 работници и служители. За третия етап на мярката имаме постъпили 14  заявления от работодатели за удължаване на периода на ползване на средства по мярката, за запазване на работните места на 454 работници и служители. Приемът на документи продължава до месец декември. Друга мярка, която реализираме в Бюрото по труда, е изплащане на компенсации от 290 лева месечно на хотелиери, ресторантьори и транспортния бизнес. Към момента са одобрени 12 заявления от работодатели за 159 работници и служители. Третата мярка, която реализираме, това е проектът “Заетост за теб”, в който работодатели могат да наемат за период от 6 месеца безработни лица, като първите 3 месеца са субсидирани от Бюрото по труда, след което работодателят има ангажимент да запази работниците и служителите за още 3 месеца. Към момента имаме одобрени 36 заявки за 87 работни места, като договорираните средства по тези заявки са малко над 100 хил. лв. Приемът на документи продължава, тъй като имаме все още налични средства, така че който иска да се възползва, да ни потърси”, заяви Юлиана Хаджиева.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular