Wednesday, May 15, 2024
HomeРегионКюстендилВ битка с чумата! Ловците от Кюстендилско искат разрешителни за индивидуален лов...

В битка с чумата! Ловците от Кюстендилско искат разрешителни за индивидуален лов на диви прасета

ЛРД „Елен” – Кюстендил, отчита успешен сезон, отстреляни са 1220 глигана

 

В Ловно – рибарското сдружение „Елен” – Кюстендил, полагат изключителни усилия за ликвидиране на африканската чума по дивите свине (АЧС), съобщиха от дружеството. За да се справят с болестта, която до скоро  не съществуваше в областта, ловците се надяват да получат разрешения за индивидуален лов на дива свиня. Предстои и лов на хищници извън горския фонд, предприеман заради пренасянето на заразата от диви животни като лисици, чакали, вълци. Както е известно, вторично възникнали огнища на чумата при диви свине бяха открити миналия месец на територията на ловно-рибарските дружинки в селата Драговищица и Шишковци,  намиращи се в обхвата на Държавно горско стопанство „Кюстендил“.

„С всички усилия се борим с африканската чума по свинете, която за съжаление се появи и в нашия район. Много е трудно, но правим и невъзможното. Групи от ловните дружинки правят обходи, при които следят за наличието на трупове на заболели диви прасета. При откриване на тела се сигнализира в Областната агенция по безопасност на храните,  взема се проба от животните за изследване, а труповете се заравят в специални ями, като се прави дезинфекция с хлорна вар. Ловците са инструктирани да извършват това при всяко намерено трупче на диво прасе. Тези, които са открили такива трупове или са отстреляли заразено диво прасе, получават възнаграждението от 100 лева, определено от държавата. Следващата седмица предстои работна среща на ръководството на сдружението и председателите на дружинките с ръководството на агенцията по безопасност на храните, откъдето ще получим допълнителни указания във връзка със справянето с проблема. Очакваме да получим разрешителни за индивидуален лов на дива свиня. Разрешителните са за 7 дни, като се заплаща 1 лев”, съобщи ръководителят на дружеството Венко Калинчев.

Част от борбата с чумата по дивите свине, върлуваща от 3 г. в страната, е и ловът на хищници, допълват от сдружението, обхващащо общините Кюстендил, Невестино и Трекляно.

„Съгласно определените графици на 12 февруари бяха проведени излети за лов на хищници извън горския фонд. Опитваме се и така да ограничим разпространението на чумата. Отстреляни бяха  5 чакала и 10-ина лисици, имаше ефект. На 26 февруари отново планираме лов на хищници извън горския фонд”, каза Венко Калинчев.

В ЛРД „Елен” отчитат успешен сезон за отстрел на едър дивеч. Местните дружинки са отстреляли над 1200 диви прасета. „Ловният сезон беше много успешен. Отстреляни са 1 220 диви прасета, при 955 план за отстрел на дива свиня. На първо място е 8-а ловна дружинка Драговищица, с 84 отстреляни диви прасета. Следва 9-а дружинка Ломница – с отстреляни 82 бройки. Трета е 24 -а дружинка Раково, имат 78 отстреляни диви свине. От 15-а дружинка Коняво са отстреляли 72 диви прасета. В 12 –а дружинка Радловци са отстреляли 65, а в 30-а дружинка Тишаново – 61 диви прасета. Опитваме се да намалим популацията, за да се намали заразата. Знаете, че до скоро тя не съществуваше тук и се надяваме колкото може по-бързо да отмине. Добрите резултати са резултат на доброто стопанисване и правилния отстрел”,  коментира Венко Калинчев.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular