Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионБобов долВ бобовдолския храм „Св. Николай“ раздадоха осветена рибена чорба за здраве

В бобовдолския храм „Св. Николай“ раздадоха осветена рибена чорба за здраве

Отец Венцислав Ангелов: С дарения обновихме черквата, вече имаме навеси и климатици, подът е с гранитогрес

 

По традиция Никулден бе отбелязан и в Бобов дол. За вярващите 6 декември бе двоен празник, тъй като единствената засега черква в града, намираща се в квартал „Христо Ботев“, носи името на покровителя на бедните и моряците – „Св. Николай Чудотворец“. И в този храм имаше литургия, отслужена от отец Венцислав Ангелов, и бе раздаден курбан от риба. Празничната гозбаприготвиха готвачката Лидия Колева и нейни помощници, а след водосвета чорба от 3-те казана получиха около 300 души.

„Свети Николай е свързван с морето и чудесата, които е извършвал. Никулден е сред най-почитаните празници в Бобов дол, тъй като черквата в града носи името на светеца. Хората, които идват на този ден в храма, всяка година се увеличават. Според народния календар на 6 декември се готвят ястия от риба, защото празникът е по време на Рождественския пост. Така и ние раздадохме риба за здраве и благословение. Искам да благодаря на всички, които помагат на черквата „Св. Николай Чудотворец“, която само след 2 години ще стане на 160 г. Непрекъснато помагат близначките Лидия Колева  и Лилия Пашова, която е нашата клисарка, църковното настоятелство, търговци от града. Много ни помага и общината. Благодарение на дарения от вярващи постоянно правим подобрения. Тази година изградихме навеси. Закупихме климатици и това е първият сезон, в който храмът се отоплява с тях. През лятото направихме подобрения и на пода на черквата и притвора – върху бетона бе залепен гранитогрес. Скорошни придобивки са ни иконите „Кръщение Господне“ и „Света Богородица Златна ябълка“, иконата с лика на света Ана, рисувани от зографи“, обясни отец Венцислав Ангелов.

Свещеникът предостави информация и за новата черквав квартал „Миньор“, чието строителство започна през 2006 година. „Заради влошилите се метеорологични условия строителните дейности спряха, но храмът „Успение Богородично“, който се строи от общината, с помощта на Българската православна църква и Софийската света митрополия, е почти готов. Остава да се излее бетонът на още един купол и покривът и куполите да се обшият с медна ламарина. Вертикалната планировка също е пред завършване. Има ток и вода. Предстои изграждане на камбанария, която ще бъде над входа, с височина 10 метра. Предстоят и други довършителни работи. Поръчани са вратите, които ще бъдат масивни, иконостасът. Закупени са владишкият трон, иконите за олтара, църковната утвар и посуда и др. необходими неща, които се съхраняват в склад на общината. Засега не мога да кажа кога ще приключи работата. Искам обаче в деня на свети Никола да поздравя всички православни християни и целия български народ. Пожелавам здраве, мир и благоденствие и нека свети Никола да закриля всички“, каза отец Венцислав.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular