Sunday, May 19, 2024
HomeРегионБлагоевградВ спор за 2,5 млн. лева! Благоевград прати строител на прокурор

В спор за 2,5 млн. лева! Благоевград прати строител на прокурор

Кметът на Благоевград Илко Стоянов е подал сигнал до прокуратурата във връзка с нарушения при изграждането на закрития плувен басейн в квартал „Еленово“, обяви градоначалникът на пресконференция в сряда.

Припомняме, че общината е осъдена да заплати около 2,5 млн. лева за изградения басейн, за който през 2014 г. е получено финансиране от държавата и е сключен договор за инженеринг на спортния комплекс „Пирин“. Стойността на проекта е била около 2,4 млн. лева, а за обекта, завършен година по-късно, е било необходимо да бъдат разплатени допълнителни 1,4 млн. лева, които с лихвите и разходите по делото към този момент са на стойност около 2,5 млн. лева. Тази сума Общината следва да плати, след като е осъдена от фирмата изпълнител, а по казуса има постановено окончателно решение от Върховния касационен съд.

На своята пресконференция Илко Стоянов посочи, че е направена пълна проверка на документите, с които разполага общината по казуса, при което са разкрити „шокиращи данни“, предаде БТА. При енергийния одит и техническо обследване на плувния комплекс, направени във връзка с кандидатстване за саниране, е установено, че издаденият Акт 15 е „неистински документ“, каза Стоянов и посочи, че липсва Акт 12, а във връзка с Акт 15 два от общо десетте подписа на архитекти и инженери, не са автентични. Това е потвърдено с декларации, каза още градоначалникът.

По думите на Стоянов за нарушенията следва да бъдат проверени и служители на общинската администрация, които са заемали ръководни длъжности по време на изпълнение на обекта. Кметът на Благоевград каза още, че наложената санкция в размер на 2,5 млн. лева с решение на ВКС няма да доведе до фалиране на общината, но ще повлияе на бюджета на общината, свързан с местните дейности, като това включва дейността на всички общински предприятия и социални дейности, за които се отделят средства от общинската хазна.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular