Friday, May 17, 2024
HomeРегионДупница7 сдружения са подали документи за саниране в Дупница

7 сдружения са подали документи за саниране в Дупница

Срокът е до 10 май

Среща с домоуправители на сдружения на собственици, които подготвят документи за кандидатстване по програмата за енергийна ефективност се проведе в заседателната зала на Община Дупница. На нея присъства кметът на общината инж.МетодиЧимев, заедно с целия екип, който е ангажиран със съдействието на документите, както и последващата обработка за входиране в МРРБ.

“До момента са внесени 7 набора от документи на сдружения. На фона на огромния интерес, който бе през октомври месец миналата година, когато организирахме първата среща, ми се иска да бъдат до крайния срок не 7, а поне 27”, призна инж. Чимев. “До 10 май се приемат документи, след което дали в почивни дни или празници, всички колеги ще работят колкото е необходимо, за да подготвят всичко за входиране в министерството, тъй като крайният срок там е 31 май. Ние сме направили разчети за технологичното време, което ще отнеме подготовката и затова сме обявили 10 май. Някои общини са с много по-ранен срок за окончателен прием, но ние сме решили максимално късно да бъде крайната дата. Обръщам отново внимание, защото не един и двама ми задават въпроса: Как вървят оценките от Общината? Не, ние не правим оценка. Оценката се прави от МРРБ и тя ще обяви кои сгради ще бъдат финансирани. На този етап нямаме и яснота кога и в какъв срок ще бъдат разгледани подадените документи и обявени тези, за които ще бъде осигурено финансиране.

Нашата задача е да огледаме, да съдействаме и в срок до 31 май да сме внесли всички блокове. Изготвили сме и указания за специфични изисквания към облика, защото те ще донесат допълнително точки на кандидатстващите сдружения. Т.е. това, което се изисква от нас, за да бъдем в помощ сме направили и ще направим, както и при първата кампания, когато всички подали бяха одобрени”, допълни кметът Чимев.
Оказа се, че някои от блоковете са срещнали проблем с намирането на лицензирани фирми, които да извършат обследване, явно ангажирани с други кандидати. “Ние няма как да съдействаме за разрешаването на този проблем. На сайта на МРРБ бе обявен списък с лицензирани фирми, мисля че около 50 за страната, но ако са потърсени на късен етап и вече са поели няколко обекти, нормално е да откажат”, обясни един от членовете на комисията Крум Крумов. Той и другите експерти отговориха на текущи въпроси, като получиха и благодарности от присъстващи за пълното съдействие, което получават.

RELATED ARTICLES

Most Popular