Wednesday, May 15, 2024
HomeРегионДупницаВ Яхиново празнуваха Петковден

В Яхиново празнуваха Петковден

Семейство Миневи от Дупница дари икона на Иисус Христос за владишкия трон в храма „Света Петка“

Празника на храма „Света Петка“ отбелязаха в дупнишкото село Яхиново. Както е от много години, с организацията на големия християнски празник бе ангажиран  архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски, който е от Яхиново.

Отново по традиция на Петковден в черквата имаше празнична света божествена празнична литургия, отслужена от свещениците Димитър Айдаров и Георги Гелов, с помощта на певиците към дупнишкия катедрален храм „Свети Георги Победоносец” Даниела Петрова и Живка Мантаркова.

За празника в петък, който е на особена почит в Яхиново, имаше и курбан – постна чорба от боб. Ястието приготви готвачът Ивайло Пишимаров от съседното село Червен брег. Негови помощници бяха Йорданка Георгиева – сестрата на архиерейския, Илинка Гущерова, Димитър Палакарски и Любен Димитров.

„90 кг боб сварихме. Всеки, който дойде, може да си вземе, не връщаме. Има много дарители, благодарение на които се приготвя курбанът. Хората си плащат чорбата – купончето е 5 лв”, обясни отец Паликарски, който освети ястието.

Exif_JPEG_420

На Петковден църквата се сдоби с нова икона – „Иисус Христос Вседържител”, дарение от дупнишкото семейство Диана, Атанас, Десислава Миневи. Тя е изработена специално за владишкия трон. Дело е на художника Ангел Образописов – Илчев от Дупница, който е използвал при рисуването 22-каратово злато.

Гордост за яхиновци е язмото със светената вода, намиращо се до портата на огромния двор. Местните разказват, че водата е лековита – помагала на очите. Кладенецът е около 8-9 метра и никога не пресъхва. Само тук, в църковния двор извира вода, наоколо няма, подчертават хора от селото. Местните почитат света Петка като закрилница на Яхиново. В селото разказват, че църквата е изградена на мястото на манастир, носещ името на света Петка. По време на османското робство турците сринали манастира и избили монахините. Сегашната черква е построена след 1871г. Мястото с храма, към който има и камбанария, е не само свято, то предлага живописна гледка към Рила.

През целия ден в църквата иоколо нея бе оживено – вярващи идваха, за да запалят свещи и да се помолят. За веселбата се погрижи оркестърът на Васил Крекманов, като за целта по традиция имаше сцена в черковния двор. На улицата, на която се намира черквата, бяха разположени сергии, на които се продаваха дрехи, играчки, зеленчуци, плодове…

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

 

RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

  1. Администратор, погледни заглавието и подзаглавието.Тия журналисти ваште ,не знаят ли къде се слага разделителна между думите ,или вече взимате и малограмотни.Да пишем коментарите слети.

  2. Г-н Георгиев, проблемът е технически и вече е отстранен! Благодарим Ви за обратната връзка! Радваме се, че сте наш читател!

Comments are closed.

Most Popular