Sunday, May 19, 2024
HomeНовиниСвятВ 21 общини в Косово днес гражданите избират кметове

В 21 общини в Косово днес гражданите избират кметове

В Косово днес се провежда втори тур на местните избори, на който ще се избират кметове в 21 от общо 38 местни административни единици, съобщи „Косова прес”.
В четири общини на първия кръг на 17 октомври победиха кандидатите на най-голямата опозиционна партия – Демократическата партия на Косово, а още по две общини в следващия мандат ще бъдат ръководени от кметове от другите две опозиионни партии – Демократичния съюз на Косово и Алианса за бъдещето на Косово.
Управляващата Движение „Самоопределение”, която в началото на годината убедително спечели парламентарните избори с 51 процента от гласовете, в първия кръг на гласуването не успя да спечели в нито една община.
На първия тур силно се представи партията на косовските сърби „Сръбска листа”, която спечели във всички девет общини, в които сръбското население е мнозинство, съобщи „Бета”.
Днес ще се гласува за кмет на столицата Прищина, където един срещу друг ще се изправят кандидатът на „Самоопределение”, бившият министър на зравеопазването Арбен Вития, и кандидатът на Демократичния съюз на Косово, архитектът Пърпарим Рама.
Според наблюдателите и в този, както и в първия кръг, кампанията премина в относително демократична атмосфера, но има забележки, че на партийните събрания не са спазвани протоколите за защита от разпространение на пандемията от Ковид-19.
Избирателните секции ще бъдат отворени от 7 до 19 часа местно време. Това са четвъртите поред местни избори в Косово след обяваването на независимостта на страната на 17 февруари 2008 г./БТА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular