Monday, May 20, 2024
HomeНовиниБългарияВ 69 пункта в страната ще ваксинират срещу Covid-19 деца от 5...

В 69 пункта в страната ще ваксинират срещу Covid-19 деца от 5 до 11 години

Здравните власти разясниха начина, по който и децата ще бъдат ваксинирани срещу коронавируса. Дете ще може да бъде имунизирано само с родителско съгласие. Възможност за ваксинация ще има в повечето областни градове, но и в някои други населени места.
Ваксината на „Пфайзер“ за деца от 5 до 11 години вече е разпределена между 69 пункта в страната.
Засега личните лекари няма да имат възможност да ваксинират, но може да се допуснат и изключения при определени условия, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
„Ние сме гъвкави, стига да има личен лекар, който казва – аз имам 10 или 20, или 30 деца, няма никакъв проблем да получи ваксина от съответната РЗИ и да направи имунизациите. Стига да има наистина търсене и интерес.“
Списъкът с местата за ваксинация е публикуван на страниците на регионалните здравни инспекции, а ваксинирането ще става след записване, за да се избегне изхвърлянето на препарат. Всеки флакон съдържа десет дози.
„Всяка област вече ги е определила, има ги като информация на сайтовете на съответните регионални здравни инспекции, така че родителите, които се интересуват, да знаят къде, кога и как да бъде направена ваксината.
Ние препоръчваме горещо на всички, които желаят, предварително да направят уговорка по телефона за час, за да можем да групираме групи по 10 деца.“
Издаването на сертификат за ваксинация ще става така, както и при възрастните, уточни д-р Кремена Пармакова, експерт по надзор на заразните болести.

След ваксина може да има леко неразположение,

поясни управителят на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.
„Най-често се наблюдава болка и зачервяване в мястото на прилагане на ваксината, мускулни болки, главоболие, втрисане. Не са идентифицирани допълнителни рискове.“
Ако има по-голям интерес към ваксинацията, ще се разкрият и още пунктове.

RELATED ARTICLES

Most Popular