Saturday, May 18, 2024
HomeАктуално от днесГала концерт на Александрина Пендачанска и участници в Майсторски клас поставя начало...

Гала концерт на Александрина Пендачанска и участници в Майсторски клас поставя начало на фестивала „Дни на класиката“ в Благоеград

Гала концерт на Александрина Пендачанска и участниците в Майсторския клас поставя тази вечер начало на първия за Благоевград пролетен фестивал „Дни на класиката“. От 19 часа в зала „Яворов“ публиката ще се наслади на музиката на Бизе, Моцарт, Верди и Чайковски, обяви пред журналисти директорът на Камерна опера – Благоевград Лина Ангелова.

Фестивалът се организира от Община Благоевград и Камерна опера, а в дните преди гала концерта в областния център оперната прима Александрина Пендачанска проведе Майсторски клас със седем ученици, които тази вечер излизат на сцената с нея. Това са млади оперни таланти на възраст от 18 до 25 години, които са пристигнали в Благоевград от София, Варна, Дупница и Мюнхен.

Съвместният концерт на Пендачанска и учениците от Майсторския клас оперната прима определи като възможност да подари на тях и на себе си едно преживяване. „Не се дава на всеки да си на една сцена с децата, които си учил, просто това е истинско щастие“, сподели Александрина Пендачанска на пресконференция пред медии в начало на Майсторския клас и припомни своя дебют. „Гена Димитрова направи същото след един майсторски клас в Софийската опера, тогава в НДК. Направихме концерт, на който такива имена като Веселина Кацарова, аз и много други, които Гена буквално ги взе от училище, от Консерваторията и ги постави на сцената с невероятна смелост, защото сега като си помисля, че съм била 17-годишна и Гена ме пусна да пея „Травиата“ тогава, но и тя пя с нас на този концерт“, разказа Пендачанска.

Репертоарът на концерта тази вечер е съсредоточен върху по-популярна сред публиката класическа музика. Оперната прима сподели, че според нея хората, които се занимават с изкуство, имат и просветителска задача. „Има много хора, на които, когато веднъж отключиш сърцето им за операта, остават верни нейни любители за цял живот. Моята амбиция е да приближа публиката до това, което правим ние и в същото време да представя тези млади певци, за някои от тях съм абсолютно уверена, че ще чуваме по световните сцени“, посочи Александрина Пендачанска.

Фестивалът “Дни на класиката” продължава и утре с концерт на Светлин Русев и Камерна опера – Благоевград. Концертът е от 19 часа в зала “Яворов”./БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular