Wednesday, May 15, 2024
HomeНовиниСвятГермания прави голям експеримент с 4-дневна работна седмица

Германия прави голям експеримент с 4-дневна работна седмица

Отпуските по болест и рискът от “прегаряне” сериозно намаляват, показва британският опит

Германия готви най-големия си експеримент с въвеждане на 4-дневна работна седмица.

В продължение на половин година десетки компании от различни браншове ще редуват четири дни работа с три дена почивки, а голям екип от специалисти ще наблюдава и документира данните и ще анализира резултатите.

Такива експерименти вече са правени в други страни, вкл. във Великобритания, и изводите са, че има смисъл в това да се работи по-кратко.

Пилотният проект в Гермения ще се координира от консултантската компания Intraprenör. Тя е работила по аналогични експерименти в САЩ, Австралия, Исландия и Обединеното кралство. Университетът в Мюнстер е поел научната подкрепа.

В момента върви процедурата за селекция на предприятията, в които ще се изпробват ефектите от съкращаването на работната седмица. Поканата за кандидатстване вече е отворена, като идеята е да бъдат подбрани около 50 фирми с различни профили – и като дейност, и като брой заети, и като финансово представяне.

Самият експеримент ще започне на 1 февруари догодина и ще продължи 6 месеца – до август. Фирмите участнички ще трябва да съкратят работните дни от 5 на 4, без да намаляват заплатите на персонала. Целта е да се тества изпълнима ли е формулата “100-80-100“ –  пълна производителност (100%) при съкратено работно време (80% ) и непроменена заплата (100%).

Агенцията Intraprenör отговаря за намирането на подходящата схема за всяка компания – тоест не е задължително работните дни да са от понеделник до четвъртък, може да се пробва и “разместване”, така че почивните дни да се падат посред седмицата.

В това има логика. Много хотели и СПА центрове предлагат намалени цени на услугите си в дните от понеделник до петък, а уикенд-тарифите обикновено са скъпи. Самолетните билети също са по-евтини, ако летите примерно във вторник или сряда.

Моделът на четиридневната работна седмица отдавна се обсъжда активно в Германия. Много предприятия вече са изпробвали този график, но сега за първи път ще се проведе мащабен научен експеримент.

ДОТУК

Наблюденията при досегашните опити с по-кратка трудова седмица и повече време за отдих показват, че в повечето случаи има осезаеми ползи и за самата компания, и за персонала й.

Британският експеримент например дори е отчел средно повишаване на производителността с 1,4 %. Освен това броят на случаите на отпуск по болест е намалял с две трети. Рискът от “прегаряне” е намалял със забележителните 71 %. Подобряват се здравето и удовлетвореността на работниците и служителите. /СЕГА

RELATED ARTICLES

Most Popular