Saturday, May 18, 2024
HomeРегионБлагоевградГлътка въздух по Коледа! Най-сетне Делта вариантът си отива от Югозапада

Глътка въздух по Коледа! Най-сетне Делта вариантът си отива от Югозапада

  • Болниците са готови за евентуалната вълна на Омикрон през следващия месец, медиците не могат да прогнозират дали ще се засекат с грипа

  • Д-р Ангел Тонгов от МБАЛ „Иван Скендеров“: Дано броят на новозаразените и тежките случаи в бъдеще не са толкова много

Болниците в Югозападна България се радват на по-спокойни дни в последно време. Причината е значително по-малкият брой новозаразени и хоспитализирани с Ковид-19.
„В момента положението в нашата болница е спокойно. Имаме само 15 хоспитализирани болни от 65 легла капацитет. На този етап нямаме индикации, че ще се застъпят с грипната епидемия. Предстои ни нова ковидна вълна. Никой не може да каже, че тя ще ни се размине. Виждате, че вариантът Омикрон настъпва лавинообразно в цяла Европа. Предполагам, че до месец, най-много месец и половина ще бъде и у нас“, каза пред „Вяра“ медицинският директор на общинската болница в Дупница д-р Крум Бонев.
„Подготвени сме за предстоящата нова вълна от Ковид-19. От една година и половина сме готови, вече се справихме с предишните. Имаме условията, имаме вече и опита за това“, завърши той.
В Благоевград ситуацията също е далеч по-добра в сравнение с преди няколко седмици.
„По-добро е положението при нас. През последните дни болните и хоспитализираните с Ковид-19 значително намаляха. Дано тази тенденция продължи“, заяви директорът на МБАЛ-Благоевград д-р Огнян Митев.
Той не се нае да даде категорична прогноза дали грипната епидемия и очакваната нова вълна от коронавирус ще се застъпят:
„Не мога да гадая дали двете епидемии ще са по едно и също време и ще се застъпят. Но най-вероятно като много българи си дойдат от чужбина за Коледа и Нова година и най-грубо казано се „омешаме“ всички, сигурно ще има доста новозаразени. Надявам се тази прогноза да не се окаже вярна, но има голяма вероятност точно това да се случи“.
Гоцеделчевската болница също взе глътка въздух, след като там почти постоянно бяха заети всички легла в ковид отделенията.
„Доста по-спокойно е положението в нашето здравно заведение през последните дни. Сега имаме три ковид отделения, като през последните дни болните варират от 30 до 40 при капацитет 65 легла. Това е много по-добре отпреди месец например, когато имаше дори чакащи да се освободи някое легло. В момента има доста боледуващи деца, но те са с други инфекции. Има малки пациенти с грип, парагрип, Рино вирус и Бокавирусна инфекция. Не знам дали грипната епидемия ще се застъпи с новата вълна на коронавируса. Виждате, че вече имаме немалко хора с грип. Иначе сме напълно подготвени за Омикрон. В бойна готовност сме винаги! Каквото зависи от нас, сме го правили, правим го и ще продължим да го правим. Все пак дано броят на новозаразените и тежките случаи при евентуалната нова вълна не са толкова много“, коментира заместник-управителят на МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев д-р Ангел Тонгов.

Димитър ИКОНОМОВ

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular