Monday, May 20, 2024
HomeРегионБлагоевградГолемият пианист Симеон Гошев, запленил Виена, се връща в родния Благоевград с...

Големият пианист Симеон Гошев, запленил Виена, се връща в родния Благоевград с вечер на Моцарт

На 11 март 2022 г., петък, от 19:00 часа в зала “Пейо Яворов”, Камерна опера Благоевград ще представи на гражданите и гостите на Благоевград оперно–симфоничния концерт „Вечер с Волфганг Амадеус МОЦАРТ”. Солист – пиано в този концерт ще бъде Симеон Гошев, който ще изпълни концерт за пиано и оркестър № 25 C dur KV 503, съпроводен от оркестъра на Камерна опера с диригент Маестро Красимир Топалов.
„…Симеон Гошев е пианист, който потапя слушателя в своя невидим свят…“
„Музикални хоризонти“
Симеон Гошев е роден през 1990 г. в Благоевград. Неговото израстване и съзряване като музикант е събудено още в най-ранна възраст от неговия баща – композитора Йордан Гошев, чиито произведения често са част от концертите и рециталите на младия български пианист.
Симеон Гошев завършва музикалното си образование с отличие в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена, където учи при световноизвестни пианисти като Щефан Владар, Олег Майсенберг и Лилия Зилберщайн, а от октомври 2021 г. Симеон Гошев е част от елитния преподавателски екип на клавирната катедра на университета.
Лауреат е на множество национални и еждународни конкурси по пиано: носител е на голямата награда на конкурса „Бьозендорфер“ във Виена през 2019 г., втора награда на международния конкурс „Панчо Владигеров“ в Шумен през 2019 г., две награди от конкурса „Леош Яначек“ в Брно, Чехия през 2017 г. и много други.
Симеон Гошев концертира активно в цяла Европа не само като солист, но и с множество камерни ансамбли. Реализирал е записи за БНР, БНТ, Австрийското национално радио и Баварското радио. От 2020 той е артист на световноизвестната марка пиана Bösendorfer.
Оперната част от концерта в Благоевград ще включва арии и дуети от оперите „Дон Жуан“, „Така правят всички“ и „Сватбата на Фигаро“, изпълнени от солистите на Камерна опера – Теодора Петрова, Юрий Николов, Пламен Кумпиков, Венера Мелеки и Георги Димитров. Оркестърът на Камерна опера Благоевград ще изпълни увертюрата към операта „Дон Жуан” от В.А. Моцарт с концертмайстор Стоил Богданов.
11 март 2022 г., петък
19.00 ч.
зала „Пейо Яворов”
Цена 10 лв.
Билети на касата на Камерна опера Благоевград
Адрес: ул. „Иван Вазов“ № 2 – Служебен вход на Камерна опера
Работно време: 10.00 – 17.00 ч.
Контакти: 0884115148
В деня на концерта билети ще се продават:
10:00-13:00 – Каса Камерна опера
13:00-19:00 – Каса зала „Пейо Яворов“
RELATED ARTICLES

Most Popular