Sunday, May 19, 2024
HomeРегионДупницаПразник за Бобошево! Везенков със силен и победоносен дебют в НБА

Празник за Бобошево! Везенков със силен и победоносен дебют в НБА

Българин игра в лигата на “извънземните” – пак, след 37 години

За пореден път малкото градче Бобошево има повод за гордост! Синът на един от най-именитите им жители Сашо Везенков – Александър Везенков написа нова страница в златната книга на българския баскетбол – стана вторият българин, играл в НБА, 38 години след слез идването на пионера Георги Глушков и 37 г. след последния мач с българско участие.

Саша дебютира за “Сакраменто Кингс” при победата със 130:114 (32:24, 40:34, 33:29, 25:27) в гостуването на “Юта Джаз” на старта на новия сезон в лигата на баскетболните “извънземни”.
А първото включване на Везенков бе запомнящо се. Той влезе в игра при оставащи 5:43 мин до края на първата четвърт, а секунди по-късно реализира първата си тройка в НБА от първия си опит, взривявайки скамейката на “кралете”. С нея “Сакраменто” излезе напред 20:18.
Българинът, заменил Кийгън Мъри, се отличи с много добра игра в защита. Именно той сложи и точката на първата четвърт с добавка за 32:24.

Везенков остана на паркета и за началото на втората четвъртина. А от трети опит вкара втора тройка, за да направи резултата 35:24 за “Сакраменто”.

С 8 точки за 7 мин и 55 сек в първия си престой на игрището в НБА той предизвика редица позитивни отзиви за дебюта на най-добрия играч от Евролигата в лигата на извънземните.
При оставащи пет минути от третата четвърт Александър Везенков се завърна на паркета за “Сакраменто”. Вторият престой на българския ас продължи колкото първия, но този път родната звезда не успя да вкара нито веднъж този път.
Така равносметката в дебюта на Везенков в НБА е следната – 16 мин игра, 8 точки (с 2 тройки), 2 борби – по една в нападение и атака, и 2 откраднати топки. Успеваемостта на стрелбата му от игра е 3/6, от тройката – 2/5.

Преди да дойде времето на Александър Везенков Георги Глушков прокара българския път в НБА, прекарвайки един сезон във “Финикс Сънс” през 1985/1986 г.

 

Треньорът на саша e потресен от стрелбата в Щатите, отказа да говори

Треньорът на Сакраменто Кингс Майк Браун видимо беше разтърсен от поредната масова стрелба в САЩ.

Специалистът дори отказа да говори за представянето на своя тим при победата със 130:114 срещу Юта Джаз в „Делта Сентър“. В двубоя от първия кръг на НБА най-добрият български баскетболист Александър Везенков дебютира. Той игра 16 минути, вкара 8 точки и спечели 2 борби.

Мислите на Браун обаче не бяха свързани с мача. Той призна, че е крайно афектиран от стрелбата в Мейн, при която загинаха 22 души. Треньорът научил в съблекалнята и цялата пресконференция след победата срещу Юта посвети именно на това.

„Първо, сядайки тук пред вас… Някой ми казва в коридорите – имало е стрелба в Мейн, има 22 жертви. В магазин, в обикновен магазин. Това е невероятно. В шибан магазин, човече! Ние като държава трябва да направим нещо! Ако това не стресне някого, не го докосне… Не знам какво да кажа… Тъжно е, че седим тук и гледаме как това се случва отново и отново, а никой не прави нищо по въпроса“, измъкна едва-едва трудно намиращият думи Браун.

„Това е тъжен ден за страната ни. И ако не направим нещо, децата ни няма да могат да се насладят на това, което би трябвало да са Съединените Щати. Не можем да се справим с проблем, който е пред очите ни. Тъжно”, добави той. Майк Браун беше изключително лаконичен относно мача с Юта.

„Дори не искам да говоря за баскетбол, човече. Играхме мач, беше супер, забавлявахме се и спечелихме. Чудесно. Но очевидно не това е темата на деня. Ако не направим нещо, нещата ще приключат за тази страна. Това е тъжно“.

RELATED ARTICLES

Most Popular