Friday, May 17, 2024
HomeРегионКюстендилГръм и мълнии в Кюстендил! Порой и градушка биха по дворове и...

Гръм и мълнии в Кюстендил! Порой и градушка биха по дворове и градини, ОбС заседава на свещи

Десетки сигнали за произшествия след водното бедствие – горяха къщи, падаха дървета

Мощна буря и ужасно време връхлетяха Кюстендил малко преди 15 часа в четвъртък. Валежите бяха придружени от гръмотевици, силен вятър, интензивен дъжд и градушка. За броени минути улиците се превърнаха в бучащи потоци. На много места имаше прекъсване на електрозахранването.

Стихията вилня близо 40 минути. Градушката нанесе поражения по градини и дворове, като големината на ледените късове беше колкото лешник.

Множество сигнали за произшествия бяха подадени в ОД на МВР в Кюстендил. „Голяма част от сигналите са за паднали дървета. Има сигнали за запалили се къщи в района на село Слокощица и в село Багренци”, съобщи говорителят на полицията в областния център Катя Табачка. Пожарът в Багренци бе потушен до редакционното приключване на броя, няма пострадали хора, спасена е покъщнина. Според огнеборците причината за огнения инцидент е късо съединение. Огнеборци уточняват причините за пожара в село Слокощица, не е изключено да е причинен от мълния.

Общинският съвет в Кюстендил заседава на свещи заради спрялото електричество в читалище „Братство”, където се провеждат сесиите. Сред решенията, които приеха съветниците „на тъмно”, са докладите на читалищата на територията на общината за 2020 година, избиране на представителството на община Кюстендил в Общото събрание на акционерите на МБАЛ “Д-р Никола Василиев” в града и определяне на представители на Общинския съвет за участие в дейността на Комисията по организиране и управление на Фонда за подкрепа на местни инициативи.

На този етап все още не е ясно какви щети са нанесени от бурята върху овощните и зеленчукови градини в Кюстендилско.

„Градушката беше страшна, но не суха, а примесена с дъжд, поне в нашия квартал беше така, разказаха жители на „Герена”. – Колите в района се наложи да спрат, докато премине стихията, за да не се стигне до инциденти”. „Земята побеля за секунди, все едно че валеше сняг. Щети със сигурност има, не ми се мисли за черешопроизводителите”, каза Маргарита Иванова, която живее в промишлената зона.

В Слокощица, където горя къща, бурята е наводнила пътища, но стопаните коментираха, че земеделската продукция не е сериозно засегната. „И вятър, и град, и буря ни удари. Улиците са реки, навсякъде мирише на канализация, не е розова ситуацията. Важното е, че ние сме живи и здрави”, заяви Слави Славев от Слокощица.

Жители на Горна Гращица, където не е паднала градушка, посочиха, че часове преди бурята Кюстендил буквално е бил погълнат от тъмен облак и не се е виждал от селото, което отстои едва на 6 км от областния център.

В отделни райони в Кюстендилска област също валяха проливни дъждове, на места с гръмотевици. В Шатрово, Бобовдолско, се е изписал обилен порой, но черешовите масиви са в добро състояние. Трафопост в Дупница се е запалил, пожарът е отстранен от служители на ЧЕЗ Електроразпределение, като техническа помощ е оказал екип на РСПБЗН-Дупница. Причината е късо съединение, обясниха от ОД на МВР-Кюстендил. Това причини прекъсване на електрозахранването на много места в града.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular