Wednesday, May 22, 2024
HomeРегионДупницаЕлектромобилите без такса за паркиране в синята зона на Дупница

Електромобилите без такса за паркиране в синята зона на Дупница

Собствениците на електромобили в Дупница няма за паркиране в синята зона. На предстоящото си заседание общинските съветници ще разгледат внесеното от кмета Методи Чимев предложение за допълнение на Наредбата за организация на движението на територията на община Дупница. С това допълнение ще се регламентира освобождаването от такса за паркиране в обхвата на зоната за кратковременно платено паркиране. Липсата на такса ще бъде стимул за гражданите и фирмите да използват изцяло електрическите превозни средства /ИЕПС/ и електрическите превозни средства с горивна клетка /ЕПСГК/ на територията на община Дупница. С предложеното допълнение на наредбата се цели насърчаване използването на изцяло електрическите превозни средства /ИЕПС/ и електрическите превозни средства с горивна клетка /ЕПСГК/. Въвеждането на електромобили по европейските пътища и изграждането на устойчив градски транспорт е приоритет в политиката на Европейския съюз. Увеличаването на броя на електрическите превозни средства спомага за изпълнението на задълженията на страната ни, заложени в Закона за ограничаване изменението на климата, в европейската директива за чист въздух в Европа и в Програма за намаляване на нивата на ФПЧ-10 и достигане на установените норми за съдържанието им в атмосферния въздух, се посочва в причините за предложението. Безплатното паркиране на екологично превозно средство ще бъде възможно, ако неговият собственик притежава стикер. Същият трябва да бъде залепен на предното стъкло на превозното средство. Стикерът ще се издава след заплащане еднократно на цена, равняваща се на разходите по издаване, активиране и контрол на стикера, която се определя с решение на Общински съвет – Дупница. Предложението е таксата за издаване на стикер за да е 10 лв., става ясно от проекта за решение на Общинския съвет . Докладната записка е в дневния ред на сесията на местния парламент на 28 май.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Моля журналистите да направят справка колко регистрирани електромобили има в Дупница. Община Дупница има такава информация. Направете си труда да видите цената на такова МПС, ново или употребявано, после извадете на светло какви са средните доходи на хората в Дупница и накрая направете извод колко човека в града ще се ползват евентуално от опцията на кмета.
    Още повече защо не се говори за собственици на електрически коли които не са от Дупница? Излиза че те няма да могат да паркират безплатно понеже няма да имат стикер!???
    Пълна глупост! Стигам до извода че кмета иска да осигури на един специален за него дупничанин място за паркиране без пари.
    Кажи кмете?

Comments are closed.

Most Popular