Sunday, May 19, 2024
HomeРегионПетричДа помогнем! Семейство от петричкото село Кърналово изнемогва от мизерия, отнеха трите...

Да помогнем! Семейство от петричкото село Кърналово изнемогва от мизерия, отнеха трите им деца

Семейството на Марияна Лукарова и Димитър Калаксъзов от петричкото село Кърналово е разделено от трите си деца. От няколко дни малките са настанени в социално заведение в Петрич. Причината – липсата на елементарни битови условия за отглеждането на децата, които са на 5, 3 и на една годинка и 11 месеца.

Невръстните Димитрина, Мария и Мартин растат в безпрецедентна нищета и мизерия. В къщата, която се намира близо до стадиона в селото, няма вода. А ток – само в една стая. Единствените вещи, годни за употреба са телевизор и пералня, която не се използва поради липса на вода и канализация. Няма врати, няма прозорци, няма мебели. Малките спят на две креватчета от детската градина.

Кметът на Кърналово Николай Златков, директорът на ДГ “Иглика” Ваня Попова и местни жители подеха благотворителна кампания да се помогне на семейството. Има подкрепа, но най-важното са строителните материали и майсторите, които да приведат къщата във вид, нормален за обитаване от семейство с три малки деца.

“Защо се обръщаме към жителите на село Кърналово? На семейството е дадена последена възможност да върнат децата си при условие, че бъдат създадени нормални условия за живот. Родителите осъзнават вината си и са мотивирани да положат нужните усилия, за да променят както своята, така и съдбата на децата си. Имаме уверението и на социалните служби, че ще се работи целенасочено с тях във всички необходими аспекти. Те нямат близки и роднини, на които да разчитат. Майката получава само 160 лева детски надбавки. Бащата работи, но парите са основно за прехрана”, разказа кметът Николай Златков.

По думите му предстои основен ремонт на постройката, едва след това ще се мисли за ново обзавеждане. “Всички питат от какво се нуждаят. Буквално от всичко! Майката е безработна, ще се погрижим да й осигурим препитание до седмица две”, каза кметът пред местната медия Net Plus.

Директорът на ДГ “Иглика” Ваня Попова нееднократно е водила разговори със семейството за децата, като в заведението са полагани допълнителни грижи за тях. “До един момент майката се стараеше и полагаше грижи, но постепенно нещата излязоха извън контрол – децата започнаха да идват с изнонеси дрешки с по-големи обувки. Особено в последния месец се усещаше тревога в малките, идваха с едни тъжни очи, което ни накара да предприемем мерки. Полагаме големи усилия децата да не са гладни, да ги приобщаваме към другите, да се чувстват спокойни, но като се приберат вкъщи, виждат друга реалност”, сподели Попова.

Тя разказа, че най-голямото детенце е много общително и е сред най-добре развиващите се деца в групата, средното говори съвсем отскоро, но пее и танцува, когато никой не го гледа, а най-малкото все още не посещава детската градина, но предстои да бъде прието в яслата.

Нека бъдем съпричастни!

Желаещите да помогнат могат да се свържат с Красимира Велева (на място в пощата или на телефон 0886632009), както и с кмета на с. Кърналово – Николай Златков.

RELATED ARTICLES

Most Popular